„Zapadna trojka“ još jednom protiv rasprave o NATO bombardovanju u Savetu bezbednosti

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Dmitri Poljanski optužio je u četvrtak u Njujorku Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku, da „izbegavajući raspravu o ilegalnoj akciji NATO-a, pokušavaju da izbegnu i katastrofalne posledice svojih poteza“.

„Zapadna trojka je prikovana… Glasanje je potvrdilo tezu da su zapadne države preterano zastupljene u Savetu“, rekao je Poljanski.

Glasanje u Savetu bezbednosti, tokom koje je devet država bilo uzdržano, drugi je ruski pokušaj da na dnevni red ovog tela uključi raspravu o posledicama NATO bombardovanja 1999. godine.

U ponedeljak, sličan predlog je bio odbijen pošto je 12 članica Saveta bezbednosti bilo uzdržano.

Poljanski je citirao i američkog predsednika Džozefa Bajdena, navodeći da je prvi čovek Bele kuće, kao senator 1999. godine, pozivao na rušenje mostova u Srbiji i uvođenje embarga na izvoz goriva u SR Jugoslaviju.

„Što više krijete istinu, sve više ćete biti izloženi. Do sada ste uspeli da izbegnete raspravu, ali ne očekujte da ćete izbeći posledice“, rekao je ruski diplomata.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang je rekao da je Peking želeo raspravu kako bi se suočili sa prošlošću, ali i videli kako se sa tim možemo nositi u budućnosti.

„Opstrukcije nisu od koristi ni za koju stranu, posebno u situaciji kada se međunarodni mir suočava sa bezbrojnim izazovima. Ohrabrujemo određene članice da pokažu fleksibilnost“, rekao je kineski diplomata.

Za razliku od sednice održane u ponedeljak, ambasadori Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država nisu učestvovali u raspravi.

Obrazlažući stav Pariza, francuski ambasador pri UN Nikolas de Rivije naveo je u ponedeljak da „istoriju treba ostaviti istoričarima, a pravdu tribunalima“.

„Možemo da podržimo održavanje ovakvog sastanka u odgovarajućem formatu, na kojem bi se raspravljalo od tragičnim događajima iz prošlog veka, ali ne možemo da dozvolimo da Savet bezbednosti postane poligon za rusku propagandu“, rekao je tada američki diplomata Robert Vud.

(RTS)


Ostavite komentar