Šapić: Mnogi radovi i nabavke usporeni zbog privremene uprave, najviše urađeno u oblasti socijalnih mera

U Republičkoj skupštini i dalje traje rasprava o izmenama zakona o lokalnim izborima, ali izvesno je da će beogradski izbori biti održani 2. juna.

Aleksandar Šapić, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da je privremeni organ poslednjih šest meseci zamena za Skupštinu grada i kabinet gradonačelnika što se, ističe, nije desilo u novijoj istoriji grada. 

„U takvim okolnostima neke stvari normalno ne funkcionišu“, navodi Šapić, podsećajući da je usvojena odluka da počne prijavljivanje za 20.000 dinara koje će dobiti sve beogradske porodice.

„Preko 500 novih parking mesta u blokovima“

Šapić se nada da će agonija privremenog finansiranja proći jer su, kaže, pojedine nabavke, poput nabavke novih tramvaja, usporene.

„Očekujem da će u narednih 15 dana biti raspisana nabavka za 150 ili 300 autobusa. To smo predvideli planom iz prošle godine. Ni od jedne stvari nismo odustali, mnoge su se prolongirale, ali su druge ostvarene. Na Novom Beogradu, u blokovima, biće 510 novih parking mesta na deset lokacija“, kaže Šapić.

Šapić ističe da su u poslednjih godina dana uradili najviše u oblasti socijalnih mera, poput usluge ličnog pratioca za decu sa invaliditetim, kojih danas ima 905.

„Uveli smo personalne asistente i za odrasle osobe. Jeftiniji je javni prevoz, iako su nam rekli da to neće funkcionisati. Svi državni vrtići, takođe, besplatni su i povećali smo 5.000 dinara subvenciju za privatne. Uvedene su i penzionarske kartice. To je sve ukupno 120 miliona evra“, naveo je Šapić.

„Linija 511 ubedljivo najgora“

Naglašava su u poslednjih godinu dana napisali kazne u vrednosti od više stotina miliona dinara vlasnicima privatnih autobusa zbog higijene, stanja vozila i klima uređaja. 

„Imaćemo ozbiljne uslove za privatnike da bi mogli da voze za Grad Beograd. Moraće da ulože novac na vozila, njihovo održavanje, klima urađaje. Linija 511 je ubedljivo najgora u Beogradu. Tu liniju je kontrolisao čovek koji je potpisao ugovor pre deset godina, koji ga je maksimalno štitio, ali sada ugovor ističe“, kaže Šapić.

Ističe i da su digitalne mape za autobuse koje su uvedene na stanicama, primorale vozače da kreću na vreme, ističući da od 2.000 autobusa, kasni samo njih osam do devet.

„Javni prevoz i dalje nije kakav bih želeo da bude, ali verujte za godinu i po dana sa 700 novih vozila koje ćemo kupiti, to će biti potpuno druga priča. Gužvu, ipak, ne možemo da rešimo novim autobusom. Ali ako Bog da, da dočekamo za četiri do pet godina metro, kada će sekundarni vid prevoza biti tramvaji i autobusi“, kaže Šapić.

(RTS)