Dačić: Razočarani smo što je sprečeno da se u SB UN čuje istina o NATO agresiji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, pošto na dnevni red Saveta bezbednosti UN nije stavljena rasprava o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, rekao da se dogodio presedan u proceduralnom glasanju.

„Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno-pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju“, rekao je Dačić.

Srbija je, istakao je, razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje istina o agresiji NATO-a.

Zahvalio je Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Šef srpske diplomatije je zahvalio i zemljama koje nisu glasale za, rekavši da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu želele da se razgovaraju o temi u kojoj „očigledno postoje dvostruki standardi“.

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno „gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije“.

„Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama“, rekao je šef srpske diplomatije.

(RTS)