Uhapšene tri osobe zbog sumnje da su prale 2,2 miliona evra nelegalno stečenih u Danskoj

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Nacionalnom specijalnom jedinicom za kriminal Kraljevine Danske na teritoriji Srbije lišilo slobode P. D., D. P. i A.S., koji se zajedno sa M. M. i M. M,, ranije lišenih slobode na teritoriji Danske, kao i N. D., koja je trenutno nedostupna nadležnim organima Republike Srbije, terete da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i krivično delo pranje novca.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, pripadnici ove organizovane krminalne grupe su u periodu od decembra 2015. godine do danas na teritoriji Republike Srbije i Kraljevine Danske oformili organizovanu kriminalnu grupu sa ciljem ulaganja u legalne novčane tokove imovine stečene kriminalnom delatnošću na teritoriji Kraljevine Danske.

„Novac koji je potekao iz nedozvoljenog prometa velike količine opojne droge kao i nabavke i prodaje veće količine vatrenog oružja i municije na teritoriji Kraljevine Danske, osumnjičeni su prema navodima krivične prijave,slali autobusima danskog autoprevoznika „Top turist“ u Republiku Srbiju gde su osnovali Privredno društvo „Fabula arte“ iz Beograda preko koga je gotov novac ulagan u poslove kupoprodaje zajedničke izgradnje i izvođenja nradova na nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije dok su deo novca držali ili lično ili preko trećih lica, u ukupnom iznosu od 11.989.000 danskih kruna (1. 598.533,33 evra) i 618.384 eura sa znanjem da imovina potiče iz kriminlane delatnosti“, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilšatvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

(RTS)