Amfibije u lovu na komarce – ima li šanse da se ovog leta manje češemo

Ostružnički kanal je idealno mesto za komarce, a najteži mogući teren za radnike Gradske čistoće. Nepristupačan i strm. Ranije do ovakvih kanala nisu ni mogli. Sada uspevaju da im priđu i sa zemlje i sa vode uz pomoć dve amfibije.

„Mogu da kažem da otkad imamo ova vozila znače nam puno jer možemo da priđemo nepristupačnim predelima, rekama, barama, kanalima. To je vozilo za specijalne namene, amfibijsko, kreće se po kopnu i po vodi“, rekao je jedan od radnika.

Pre se ovakva mesta nisu ni zaprašivala. Sada to rade dva radnika. Jedan vozi, drugi ručno razbacuje hemikalije kako bi uništio larve komaraca. Radnici su od marta svakodnevno na terenu. Uz pomoć amfibije, sada je suzbijanje brže i efikasnije.

„Kada odradimo tretman larvi, ne dolazi do toga da izleti veći broj komaraca, jer određene vrste komaraca mogu da prelete i desetine kilometara i zauzmu veće površine, a tada kada bismo radili tretman bio bi i skuplji i komplikovaniji. Ovako kad suzbijemo na vodenim površinama, onda se broj komaraca smanjuje na neki tolerantan nivo“, kaže Milanka Perić iz Sektora ekologije JKP „Gradska čistoća“.

Prvo se uzimaju uzorci vode na mestima gde se obično ležu komaraci. Ako se u vodi nađu larve, ekipe izlaze na teren i zaprašuju rastinje oko mesta gde su larve pronađene.

Larve se razmnožavaju u vodi, a odrasli komarci žive i jedu na kopnu. Ako su kišni dani i duva vetar, efekat zaprašivanja nije potpun. Zaprašuju se i jedni i drugi i to takozvanim biološkim preparatom.

„To je preparat koji se rastvara u vodi i uz pomoć ove prskalice kolege mogu brže da sprovedu taj tretman. Ovaj preparat koristimo obično tamo na vodenim površinama koje su čiste i nemaju organsku materiju u sebi, a drugi hemijski preparat koristimo samo za prljavije vode gde su organske materije. Oba preparata su registrovana kod Ministarstva zaštite životne sredine i bezbedni su za ljude“, navodi Milanka Perić.

Kroz Beograd prolaze dve velike reke, a mnogi naseljeni delovi grada ispresecani su kanalima i močvarama.

Teško ekipe Gradske čistoće mogu svuda da stignu i reaguju. Zato i građani mogu da pomognu tako što će pozvati Gradsku čistoću ako negde primete veći broj komaraca ili znaju vodenu površinu gde ih uvek ima.

(RTS)