IDF napao Hezbolah u šest oblasti na jugu Libana; Lekari bez granica: Grad Rafa bi mogao da bude pretvoren u groblje

Izraelski tenkovi i trupe stigli su na 200 metara od granice sa Egiptom. Preuzeli su kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa. Žestoko su bombardovali istočni deo grada i uništili više od 150 meta Hamasa. Tvrde da je to operacija ograničenog obima i da će se povući čim je završe.

Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza „na ivici gladi“.

Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju, koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu, kao i objekte pod zaštitom međunarodnog prava. 

Tvrdi da je pristao na sve zahteve Izraela u sporazumu o prekidu vatre, ali da je Tel Aviv uprkos tome pokrenuo operaciju na Rafu.

Reagovao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu i saopštio da je predlog egipatskih i katarskih posrednika daleko od izraelskih zahteva, ali je poslalo pregovarače u Kairo. 

Oglasio se potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i poručio da je Izrael sprovođenjem kopnene ofanzive u gradu Rafa na jugu Gaze počinio još jedan ratni zločin. 

Nemačka poručuje da se ne sme dozvoliti da milion i po ljudi jednostavno nestane. Egipat ocenjuje da napad na Rafu ugrožava mirovne pregovore, dok Sjedinjene Američke Države veruju da je moguće da se zaraćene strane dogovore.

U Atini je došlo do sukoba propalestinskih demonstranata i policije.

(RTS)