Zadivljujući danski smaragdi prvi put na kraljici Meri

Objavljen je prvi svečani portret danskog kralja Frederika i kraljice Meri, od zvaničnog stupanja na presto novog suverena u januaru.

Kraljica Meri za tu priliku nosi jedan od najreprezentativnijih primeraka nakita u posedu kraljevskih porodica.

Reč je o smaragdnom setu tijare, ogrlice, minđuša i broša, jednoj od četiri kolekcije dragulja, koje je kraljica Sofija Magdalena, supruga Kristijana VI, zaveštala kruni, testamentom iz 1746. Oni se čuvaju, zajedno sa ostalim dragocenostima, u trezoru zamka Rozenborg u Kopenhagenu, gde posetioci mogu i uživo da ih vide. 

Osim smaragdnog, kolekciju Sofije Magdalene čine još i biserni, rubinski i dijamantski komplet, a prema njenom testamentu, može da ih nosi samo aktuelna kraljica ili kraljica supruga i ne sme da ih iznosi sa danske teritorije. 

Kvalitetom kamenja i izrade posebno se ističe smaragdni set, kojeg je dizajnirao draguljar Vajshaupt 1840, a naručio Kristijan VIII kao poklon za srebrnu godišnjicu svojoj supruzi Karolini Amaliji. Za izradu su korišćeni smaragdi koji su već ceo vek bili u posedu kraljevske porodice, većinom kao zaveštanje Sofije Magdalene, ili su pripadali princezi Šarloti. 

Danski kraljevski dragulji jedini su u svetu koji su istovremeno i muzejski eksponati i deo nakita koji nosi aktuelna kraljica. Bivša kraljica Margrete, koja je pre četiri meseca abdicirala, imala je običaj da kaže da Danci svoje dragulje radije mere stolećima, nego karatima.

(RTS)