Advokati tražili ukidanje pritvora za 22 pripadnika grupe „Vračarci“

Advokat Maja Atanasković je tražila ukidanje pritvora S. M. i predložila jemstvo u vidu hipoteke na kuću od 121.000 evra, a predložila je i ukidanje pritvora F. G. za kojim je, kako je rekla, raspisana poternica radi izdržavanja kazne zatvora, te bi po puštanju iz pritvora bio upućen u zatvor i na taj način dostupan sudu.

Nikola Nikolić, branilac L. C., predložio je da mu se ukine pritvor, tvrdeći da on u trenutku izvršenja krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret nije bio u Srbiji i ponudio jemstvo od 740.000 evra.

Nikolić je predložio ukidanje pritvora i D. T., B. Š., V. U., A. M., I. B., kao i J. B. i N. B. za koje je takođe predložio jemstvo u vidu nepokretnosti.

Advokat Vojislav Babić je predložio ukidanje pritvora M. D. i D. R. i predložio da im zameni merom zabrane napuštanja stana.

Nikola Ristović je sudu predložio ukidanje pritvora A. Č. i B. D.

Saša Milovanović, branilac N. K., tražio je ukidanje pritvora za svog branjenika, odnosno da ga upute na izdržavanje kazne kućnog zatvora po presudi Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Advokat Dalibor Katančević je za svoje branjenike M. T. i D. M. tražio ukidanje pritvora i predložio sudu da odredi iznos jemstva.

Miljana Perendija predložila je ukidanje pritvora Đ. K. i R. T., dok je njen kolega Dragan Plazinić predložio ukidanje pritvora N. V.

Branioci A. N. i V. K. takođe su tražili ukidanje pritvora.

Tužilac se protivio ovim predlozima odbrane.

Optuženi D. T. je za govornicom sudiji rekao da njega svrsta u deo grupe kojoj neće ukinuti pritvor, jer je prisutan da bi „raspravio ovu situaciju“ i ne želi da remeti rad suda.

Nastavljeno prikazivanje oduzetih predmeta 

Tokom današnjeg suđenja prikazane su potvrde o oduzetim predmetima iz kuća i stanova optuženih pripadnika ove grupe i članova njihovih porodica.

Policija je u kući vođe ovog klana Nikole Vušovića, koji je u bekstvu, pronašla veći broj ugovora.

U stanu na Novom Beogradu u kojem je, kako se sumnja, boravio optuženi D. N., pronađeni su malokalibarska puška i pištolj marke „bereta“, kao i municija, a za koje predmete branilac D. N. tvrdi da nisu pronađeni u stanu koji njegov branjenik koristi, već je reč o oružju starom stotinak godina, čija je funkcionalnost, kako tvrdi, upitna.

Pored oružja u drugom stanu D. N. pronađeno je i zaplenjeno više od 20 mobilnih telefona, a optuženi je za njih rekao da su stari uređaji koje je njegova majka skupljala.

Među oduzetim predmetima od optuženog Uroša Piperskog iz kuće u Zemunu je oduzet novac, odnosno ukrajinske grivnje, kao i potvrda o zakupu sefa i ključ od sefa. Kada je reč o Piperskom, pretražen je i stan J. J. od koje je privremeno oduzet automobil marke „rendž rover“, 5.700 evra, 500 dolara, 100 franaka, kao i jedna zlatna pločica od 100 grama.

U kući, za koju optuženi R. T. tvrdi da pripada roditeljima njegove supruge, pronađeno je više od 40.000 evra i oko 50.000 dinara. R. T. je istakao da mu je deo tog novca, odnosno 28.000 evra, dao rođak supruge za građenje montažne kuće, a ostatak pripada roditeljima i dedi njegove supruge.

U stanu I. B. pronađeno je više od 30.000 evra i skoro 300.000 dinara, za koji on tvrdi da pripadaju njegovom ocu, a njegov branilac Vojislav Babić je istakao da su njegovi roditelji ugledni stomatolozi i da je novac njihov.

Predmeti koji su oduzeti iz stanova optuženih prikazani su i na jučerašnjem suđenju, na kojem je oštećeni S. D. ispričao kako je došlo do njegovog ranjavanja.

Ukupno optuženo 45 osoba

Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu se nalazi 28 osoba, dok je njih 17 odsutno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi.

Prema navodima iz optužnice, vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa „kavačkog“ klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17. oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

(RTS)