Ko kontroliše bezbednost boja za jaja, i da li visoka cena znači dobar kvalitet

Kao pred svaki Uskrs, na pijaci Kalenić – neuobičajena gužva, uobičajena ponuda, a postavljene su dodatne tezge.

Kupcima je važno koje je boje farba za jaja i koliko košta, a malo ko gleda oznake na kesici.

Jeftinije nekad znači i štetno, kažu stručnjaci.

Veštačke boje koštaju manje, ali mogu biti opasne, kada sadrže veću količinu teških metala: žive, arsena, kadmijuma i olova.

„Pošto sam i ja prošla po pijaci, videla sam da na nekim kesicima piše prehrambena boja. Boje su vrlo često toksične, ali kada je u pitanju prehrambena, to znači da to jedinjenje ima obojenje, ali ne pravi nikakve štetne posledice jer je prošlo ispitivanja, a takva ispitivanja na primer tekstilne boje nisu prošle“, rekla je prof. Mirjana Rajlić Stojanović sa Katedre za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju, Tehnološko metalurškog fakulteta.

Nesavesni prodavci, željni zarade, često kupuju veštačku boju i prepakuju je u kesice koje kasnije prodaju kao farbu za jaja. Ispred pijaca, prodavnica, na ulicama, i tamo gde inspekcije obično nema, postavljaju improvizovane tezge.

Da bi farba za jaja bila bezbedna za upotrebu, na kesici treba da stoji oznaka E, a kupcima se savetuje da obrate pažnju i na rok trajanja.

„Vi ne možete da sprečite nekoga da nešto slaže, ali ako piše da je prehrambena boja i ako oznake E pa 100 i neki broj, u principu to znači da su proverene boje i bezbedne“, dodaje prof. Stojanović.

Prava prehrambena boja je skuplja, jer je dodatno kontrolisana, pa se neki trgovci odlučuju za jeftiniju varijantu, gde su standardi niži – za boje koje se koriste u tekstilnoj i hemijskoj industriji, na primer, za zidove.

Većina trgovaca na pijaci nije želela da govori o tome gde i kako nabavlja boju.

Na pitanja da li su i koje prodavnice i objekte kontrolisali ove godine, odgovore od sanitarne inspekcije nismo dobili.

Prema zakonu, na pakovanju mora da postoji bar-kod, datum proizvodnje, rok trajanja i ime proizvođača.

Najsigurnije je boje kupovati u prodavnicama gde su kontrole redovne. Ali, tamo je skuplje.

Kada vidite znatno nižu cenu od standardne, dva puta razmislite pre kupovine, jer to je obično znak da nešto nije u redu.

(RTS)