Poštanska štedionica: Sredstva naših klijenata na Kosovu i Metohiji su sigurna

Banka Poštanska štedionica obavestila je sve klijente, fizička i pravna lica, povodom upada takozvane kosovske policije u ekspoziture banke na Kosovu i Metohiji, da su njihova sredstva na računima u banci sigurna i da neće biti oštećeni.

Kako se navodi, uprkos privremenoj sprečenosti funkcionisanja Regionalnog centra Kosovska Mitovica, klijenti banke mogu obaviti sve bankarske usluge(uključujući platni promet, kreditiranje, menjačke poslove i ostale) u najbližim ekspoziturama na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare i Končulj, kao i u ostatku poslovne mreže banke.

Istovremeno, svi zaposleni banke u Regionalnom centru Kosovska Mitrovica ostaju u radnom odnosu.

Takozvana kosovska policija upala je tokom jučerašnjeg dana sa puškama i pancirima u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

KPS je upao u ekpoziture banke dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva.

Upad je izvršen i u zgradi Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, stranke koje su se nalazile u prostorijama štedionice su izbačene iz zgrade, dok su radnici zadržani, a ispred sve četiri ekspoziture nalazili su se pripadnici policije naoružani vatrenim oružjem.

Pored toga, pripadnici specijalnih jedinica bili su raspoređeni na više punktova u ulicama koje vode prema bankama.

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, „policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu KiM“, ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

(RTS)