Solarni paneli, kupci-proizvođači traže precizno definisanje računa za struju

Sve je više građana takozvanih „prozjumera“, kupaca-proizvođača, koji sami proizvode struju iz solarnih panela. Prema istraživanju koje je sproveo NALED, glavna zamerka je nepovoljan način obračuna računa koji dobijaju iz EPS-a. 

NALED upoznao je predstavnike Ministarstva energetike, EPS-a i elektrodistribucije sa istraživanjem i predočena su rešenja.

Jasmina Radovanović iz NALED-a rekla je za RTS da je istraživanje sprovedeno kroz široki konsultativni proces koji je podržao USAID, te da su imali tridesetak sastanaka sa stejholderima, ministarstvima, predstavnicima elektrodistribucije, EPS-a, akademske zajednice, kao i sa registrovanim i potencijalnim prozjumerima…

Na šta se žale prozjumeri

Radovanovićeva ističe da se registrovani prozjumeri žale na komplikovani postupak administrativnog priključenja, kao i odobravanje njihovog zahteva koji u proseku traje četiri meseca.

NALED, kaže, predlaže da se sprovede sveobuhvatni postupak kako bi procedura bila automatizovana. „Prozjumeri su se žalili na kompleksni računi za struju, kao i drugačije obračunavanje dažbina. Većina je imala motiv da stave solarne planele kako bi smanjila račune za struju“, navodi Radovanovićeva.

Objašnjava da su od 1. januara ove godine stupile na snagu Izmene zakona o PDV-u, ali da se dažbine ipak, poput naknada i akciza, i dalje obračunavaju na ukupno proizvedenu energiju.

„Ministarstvo finansije je pokazalo dobru volju i u toku su Izmene zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Očekuje se usklađivanje sa PDV-om, ali i da se do kraja godine usklade i akcize“, ukazuje Radovanovićeva.

Problem finansiranja

Govoreći o preporukama NALED-a, kaže da se velikim delu tiču i stambenih zajednicama. „Preporuka ide ka tome da se animiraju i upravnici stambenih zgrada kako bi upoznali da stanare sa mogućnostima postavljanje panela“, kaže Radovanovićeva.

Prema njenima rečima, finansiranje je problem i finansijske institucije koje hoće da odobre sredstva, moraju da imaju odgovarujuće sredstvo obezbeđenja. Naglašava da treba da se razmisli o tome da se solarni paneli postavljaju kroz finansiski.

„Poslednje Izmene zakona o objedinjenim izvorima nedavno su usvojene. Uvedena su ograničenja i za domaćinstva od 10,8 kilovati i za privredne subjekteod 150 kilovati. Za privredne subjekte ovo će biti da veliko ograničenje“, kaže Radovanovićeva.

Šta građani treba da znaju

Radovanovićeva ističe da građani, prema njihovom istraživanju, nisu upoznati sa uslovima procedura, način kako se raspoređuje energija između operatera distributirnog sistema, ali i sa celim konceptom kupaca-proizvođača. 

„Oni proizvode energiju za sopstvene izvore. Ne bi trebao da imaju previše jake elektrane i na kraj viškove koje će vraćati u sistem. To je suština“, kaže Radovanovićeva.

Jasmina Radovanović iz NALED-a zaključuje da je potrebna edukuacije građana, kao i uključivanje lokalnih samuprava kojima se najčešće prvo obrate kada žele da postave solarne panele.

(RTS)