Energetska sanacija zgrada – put do pravednije naplate grejanja i čistijeg vazduha

Aprilske letnje temperature obustavile su isporuku toplotne energije iz daljinskih sistema grejanja pre desetak dana. U slučaju potrebe, iz Toplana obećavaju – radijatori će biti topli.

„U periodu od 15. aprila do 3. maja u obavezi smo da pratimo prognozu i kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni, ili tri dana, kažem u zavisnosti od grada do grada – u obavezi smo da isporučujemo toplotnu energiju“, kaže Ivana Kalanja iz „Udruženja toplana Srbije“.

Zbog klimatskih promena cilj je da toplane što pre pređu na pravedniju naplatu grejanja – po potrošnji. Uslov je sanacija starih zgrada.

Počeće energetska sanacija zgrada 

Uz državnu podršku i povoljne kredite u 15 gradova, ove godine počeće radovi na prvih 500 stabenih zgrada.

Ove sedmice pokrenuta je i energetska obnova 26 državnih institucija, koje su među najvećim potrošačima. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navodi da se kroz projekat vredan 40 miliona evra namerava sanacija oko 50 odsto republičkih zgrada.

„Plan nam je da ih završimo do izložbe Ekspo 2027“, kaže ministarka.

Subvencije za mere energetske efikasnosti

Resorno ministrstvo raspisalo je novi poziv i za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Do 29. aprila za sredstva prvo konkurišu lokalne samouprave, koje će početkom leta pozvati građane da se prijave za subvencije za jednu ili više mera energetske efikasnosti.

„To su mera zamene stolarije, zamene termičkog omotača ugradnjom termičkog omotača na zidovima. Imamo nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, nabaku i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije i ugradnja solarnih kolektora za sanitarnu toplu vodu“, objašnjava energetski menadžer Pirota Bojan Ivković.

Prošle godine subvecije je iskoristilo oko 10.000 domaćinstava u 131 gradu.

To poboljšanje energetske efikasnosti donelo je uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu i smanjenje emisije ugljen-dioksida koje proizvede 28.000 automobila.

(RTS)