UNS, Strukovni sindikat RTS i SINOS: NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS-a

U saopštenju se ističe da je NATO počinio ratni zločin i uveo praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome niko iz NATO struktura nije odgovarao.

Podseća se da se u izveštaju organizacije Amnesti internešenel (AI) iz 2000. godine navodi se da su snage NATO-a počinile ozbiljna kršenja zakona rata, što je dovelo do nezakonitog ubijanja civila, a među istaknutim slučajevima je i ubistvo 16 medijskih radnika RTS-a, koje je kvalifikovano kao ratni zločin.

Ističe se da je AI naveo i da su u trenutku bombardovanja u zgradi radili tehničari i ostalo proizvodno osoblje, te da se procenjuje da je u zgradi u trenutku napada radilo oko 120 civila i da je najmanje 16 njih ubijeno, a još 16 je ranjeno. U izveštaju te organizacije se navodi i da je NATO pogodio „metu koju je ciljao“.

Podseća se da je u izveštaju AI naveden i citat nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera koji je rekao da je RTS bombardovan i zato što je emitovao snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji što je, prema njegovim rečima, slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse.

Sindikati novinara ističu i da izveštaj Amnesti internešenela ukazuje i na to da iz NATO-a nije bilo upozorenja da je „konkretan napad na centralu RTS-a neizbežan“, kao i da su zvaničnici NATO-a u Briselu rekli su za tu organizaciju da nisu dali konkretno upozorenje jer bi to „ugrozilo pilote“.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti u 2 sata i 6 minuta iza ponoći 23. aprila 1999. godine, kada je bomba iz NATO bombardera pogodila master.

To je prvi slučaj u istoriji ratovanja da je pogođena jedna medijska kuća, koja je prethodno proglašena za „legitimni vojni cilj“.

U NATO bombardovanju RTS-a, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine ubijeni su Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

(RTS)