Trojici pripadnika Vojske Srbije američka vojna medalja

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima na kursevima u vojnim školama u SAD-a, trojica srpskih vojnika prvi su u Evropi nagrađeni svevidovskom medaljom.

„Morao sam da tražim proveru baze dobitnika i potvrdili su da niko van Amerike do sada nije dobio ovu medalju. Srbija uvek šalje veoma dobre kandidate i ovo nije ništa novo. Uvek ostvaruju odlične rezultate, a ova trojica su ostvarili izvanredne rezultate i red je da to i prepoznamo“, rekao je šef Kancelarije za odbrambenu saradnju Danijel Okonor.

Major Mladen Šaponja i potporučnici Luka Adamović i Filip Stanković pohađali su različite kurseve u vojsci SAD i završili kao najbolji u klasi sa velikim brojem vojnika iz celog sveta.

„Vojska Srbije i vojska SAD mnogo toga rade zajedno pohađamo obuke jedni kod drugih, učestvovali smo u nekim zajedničkim vežbama volimo da radimo zajedno i radujemo se prilikama da to radimo i ubuduće, da delimo ideje i najbolje prakse“, kaže ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Državni sekretar Ministarstvo odbrane Nemanja Starović kaže da je pre više od mesec dana bio u Americi i obišao i Univerzitet Nacionalne odbrane.

„Možete da zamislite koliko sam ponosan bio kada sam od predsednika Univerziteta čuo da svaki od srpskih vojnika koji pahađaju različite kurseve završavaju sa najvišim ocenama i najbolje su rangirani na kursevima“, kaže Starović

Ministarstvo odbrane, godišnje, na obuke na vojne kurseve u Americi šalje oko 30 kandidata iz Vojske Srbije.

(RTS)