Srce što daje, za dva srca vredi – stigla pomoć za štićenice doma pri Manastiru Sveta Petka

Ušuškan pored reke Grze, na petnaestak kilometara južno od Paraćina podno manastira Svete Petke je objekat u kome je dom pronašlo 80 štićenica. Različitih su godina, ali sve sa lakim i teškim nedostacima, pa o njima brinu monahinje manastira. Da im pomognu odlučile su humane žene okupljene u Kolu srpskih sestara.

“Ovim Saborom pokazujemo da smo jedno, ne pitajući odakle smo, da smo Srpkinje, iz Crne Gore, sa mora i sa Dunava, da smo zajednički u jednom Kolu i da smo došle s najlepšim i najplemenitijim namerama“, rekla je Senka Durutović, predsednica Kola srpskih sestara iz Nikšića.

Živka Hristovska iz Kola srpskih sestara iz Kumanova kaže da se Kolo vodi krilaticom „srce što daje – za dva srca vredi“.

Snaga i dobrota, kada se udruže, mnogo mogu, kažu žene koje je spojila humana misija. Kola srpskih sestara rade u svojim gradovima, ali za zajedničke akcije rado se odazivaju svuda u regionu.

“Mi smo uvek tu da se pridružimo našim sestrama iz Srbije, iz Crne Gore, iz Severne Makedonije i drugih krajeva gde živi srpski narod. U svim tim zajedničkim akcijama trudimo se da prikupimo pomoć koliko možemo“, navodi Ljiljana Mišić iz Kola srpskih sestara iz Doboja.

Za sestrinstvo manastira koje brine o štićenicama prikupljeno je 10.000 evra u novcu i još toliko u sredstvima za higijenu, pelenama i hrani.

Humana misija monahinja i njihova ljubav prema štićenicama deo je suštine pravoslavne vere, ali i čovekoljublja koje nadahnjuje članice Kola.

“Vi kad vidite te sestre dole, vi vidite u njima blagost, vidite lepotu, divotu, kao da su to njihova deca. E, to je ono bogatstvo koje ću ja poneti iz ovog doma“, ističe Mira Stanković Ćirković, predsednica Sabora Kola srpskih sestara.

Sledeća misija dobrote Sabora Kola srpskih sestara planirana je polovinom juna za Gračanicu, a na jesen i pokloničko putovanje u Jasenovac.

(RTS)