Praznične dane u maju mnogi će iskoristiti za putovanja – aranžmani rasprodati uprkos poskupljenjima

U jednoj beogradskoj turističkoj agenciji kažu da je interesovanje za putovanja za prvomajske i uskršnje praznike čak 40 odsto veće nego prošle godine. Prosečan srpski turista uglavnom bira jeftine avionske karte i povoljnije aranžmane.

„Valensija kao jedna od destinacija koja je hit ove godine zajedno sa Lisabonom. Izuzetno su tražene, bukvalno je sve prodato“, navodi Milan Lainović iz turističke agencije.

Dodaje da su tri ili četiri noći u Lisabonu od 500 do 700 evra u zavisnosti od hotela, a u taj aranžman uključene su i aerodromske takse i vodič.

Putovanja skuplja nego prošle godine

U školskom kalendaru slobodni dani su već od 29. aprila, kada počinje prolećni raspust za osnovne i srednje škole. Ako u to uračunamo i dane vikenda, neki će imati 10 dana odmora. Iz Jute kažu, iako su cene više, interesovanje je veće u svim agencijama.

„Čini mi se da su se ljudi uželeli putovanja, ide nam lepo vreme, zima nas je malo pozitivno iznenadila, skratila je svoje trajanje i imam utisak da je to glavni motiv i naravno jedna široka ponuda turističkih agencija“, ističe Aleksandar Seničić iz Jute.

Ipak, dodaje, cene su više nego prošle godine.

„Kada je reč o cenama, one su skočile u odnosu na prošlu godinu. Za autobuske aranžmane za evropske gradove negde između 7 i 15 odsto sve zavisi od grada, dužine boravka, kvaliteta smeštaja, do negde 450 evra pa naviše kada govorimo o cenama avio-aranžmana“, objašnjava Seničić.

Neki biraju egzotične destinacije, a neki odmor u Srbiji

Aktuelna je i tradicionalna ponuda – Budimpešta, Beč, Prag, Pariz. Egzotične destinacije su, kažu iz agencije, bez obzira na praznične dane uvek tražene. Zanzibar, Maldivi, Sejšeli, Kuba, Dominikana, Meksiko – posebno su interesantni našim ljudima, a cene su od 1.500 do 5.000 evra. Ipak, veliki broj putnika izabrao je da uživa u našoj zemlji.

„Kopaonik, Zlatibor, Tara, Stara planina, onda na primer Aranđelovac je izuzetno interesantan tamo se dosta ide, imaju fenomenalne spa centre“, navodi Lainović.

Postoje naravno i jeftinije varijante. Jednodnevni i višednevni izleti, ali i tradicionalni seoski turizam. Domaćini etno-sela, brvnara, vikendica, konaka, kao i svake godine mogu se pohvaliti popunjenim kapacitetima, jer, kako kažu, gosti im se uvek rado vraćaju.

(RTS)