Položeni venci na spomen obeležje kineskim državljanima stradalim u bombardovanju 1999.

„Novi Beograd neguje kulturu sećanja, a u tom istorijskom pamćenju zauvek će ostati upisan i taj bezočni čin prema kineskom narodu koji je istinski potresao Srbiju. Te žrtve je srpski narod doživeo kao svoje“, rekao je predsednik Bovan tokom razgovora sa kineskim prijateljem, kaže se u saopštenju GO Novi Beograd.

U NATO bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 7. maja 1999. godine, poginulo je troje kineskih državljana, a dve žrtve, novinari lista Guangming žibao, supružnici Sju Singhu i Džu Jing, rodom su iz Dženđijanga.

Novi Beograd je sa Dženđijangom prošle godine potpisao Sporazum o saradnji dve lokalne uprave u oblasti privrede, kulture, turizma, obrazovanja, nauke i sporta.

Pre posete mestu stradanja državljana Kine, za kinesku delegaciju u Svečanoj sali GO Novi Beograd priređena je izložba Sećanje na stradale kineske novinare, autora Renka R. Spalevića, predsednika Udruženje boraca NOR-a Novog Beograda, koje svakog 7. maja obeležava ovaj datum kao dan koji je postao simbol prijateljstva i bratstva kineskog i srpskog naroda.

Bovan je sa kineskom delegacijom obišao i Kineski kulturni centar koji je podignut na mestu bombardovane ambasade u Ulici Trešnjinog cveta, saopštila je Opština Novi Beograd.

(RTS)