Počela sa radom Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih 

Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević, Institut za mentalno zdravlje, dr Tamara Džamonja, predsednik Društva psihologa Srbije, dr Hana Korać, Institut za mentalno zdravlje, kao i predstavnici Unicefa.

Radna grupa će koordinisati krizni odgovor na potrebe pogođenih osoba – porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlje.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se svim članovima što učestvuju u radu ovog tela, jer je od izuzetnog značaja da radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće. Ona je istakla da će Vlada Srbije podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku Vlada u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo.

Doktorka Milica Pejović Milovančević istakla je da je situacija u kojoj se čitava zemlja našla potpuno nova i predstavlja nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli. Prema njenim rečima, neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlje, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica.

Doktorka Tamara Džamonja istakla je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Ona je istakla je važno da se sastavi tih timova ne menjaju, jer ljudima kojima je potrebna pomoć, takođe je potrebna i izvesna  vrsta stalnosti i predvidivosti.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih paternera, Unicefa i zemalja koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalje korake koji podrazmevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i kulture  sećanja na sve žrtve. Iskustvo ovih stručnjaka je dragoceno.

Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, odlukom Vlade u četvrtak su formirani i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Radna grupa za bezbednost dece na internetu.

(RTS)