Pašić o povratku u „Ribnikar“: Fokus nije na nastavi i kontrolnim zadacima, već na pitanjima koja deca imaju

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić ističe da je nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ Ministarstvo prosvete organizovalo niz sastanaka i formiralo tim koji su pored Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja činili i tim za psihološke i krizne intervencije u zajednici, Unicef, Filozofski fakultet, Društvo psihologa i svi relevantni stručnjaci koji mogu da daju odgovore na sva pitanja.

„Taj tim je održao nekoliko sastanaka, a formiran je i tim za krizne intervencije u školi koji je imao zadatak da zajedno sa drugim timom koordinira sve aktivnosti u školi. U petak je održan sastanak i odmah u petak je pružena podrška zaposlenima. Tu su bili psihijatri, psihoterapetu i psiholozi“, ističe Pašić.

Ističe da je mišljenje stučnjaka da kada se završe aktivnosti oko sahrana nastradalih, deca što pre treba da se vrate školskim aktivnostima i u sredinu koju poznaju.

„Tim je doneo mišljenje da danas krenu, da se deca i roditelji zajedno vrate. Prva smena će zajedno sa roditeljima doći u 8.00 časova u svoju školu, sačekaće ih nastavnici razredne nastave, otići će u dvorište ili u učionice, gde će biti roditelji i deca zajedno i taj prvi kontakt ostvariti, da se vrate, da razgovaraju. Nakon toga će roditelji otići, deca će ostati i biće realizovane aktivnosti“, objašnjava Pašić.

Kaže da su na sednici nastavničkog veća nastavnici dobili materijale i prošli obuku kroz priručnik za krizne intervencije.

„U ovom trenutku je najvažnije da se pokaže emocija, da su oni svi tu zajedno, da zajedno proživljavaju tugu i bol koja im se desila“, naglašava Pašić.

Navodi da će u 10 časova doći učenici druge smene mlađih razreda, u 12 prva smena starijih razreda i u 14 druga smena starijih razreda. Za sutra su planirani roditeljski sastanci, ali još uvek nema nastave.

Uvažavaju se svi pristupi, svako dete ima drugačije emocije

Pašić kaže da je mnogo pitanja i izazova, ali da stručnjaci preporučuju da se zadrži neka vrsta rutine koliko god je moguće, da deca dobiju sigurnost.

„Jako je bitno da roditelji, kao i zaposleni u školama, slušaju strahove dece“, kaže Pašić i naglašava da fokus nije na nastavi i na kontrolnim i pismenim zadacima, već na pitanjima koja deca imaju.

Ističe da će nastava početi u trenutku kada procene stručni ljudi i kada deca iskažu potrebu.

„Oni će u narednom periodu da reorganizuju svoj prostor, da naprave uspomene na svoje drugare“, kaže Pašić.

Ističe da se uvažavaju svi pristupi i da niko ne insistira na povratku u školu jer svako dete ima drugačije emocije.

Pašić navodi i da će biti izdvojeno 7.000.000 evra za rekonstrukciju škole, a da učionica u kojoj se tragedija dogodila neće biti funkcionalna u narednom periodu jer je ideja da postane neka vrsta memorijalnog dela škole.

Kaže da je „Vladislav Ribnikar“ izuzetna škola i veruje da će joj i nove generacije prvaka pružiti poverenje.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike