Grujičićeva: Značajan oporavak ranjenih u masovnim ubistvima, dvoje i dalje u teškom stanju

Prošlo je 17 dana od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, kao i još jedne tragedije u selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Danica Grujičić, gostujući u Jutarnjem dnevniku, da su povređeni dečak u pucnjavi koja se dogodila u školi i mladić ranjen kod Mladenovca i dalje u teškom stanju.

Ministarka je navela da dečak pokazuje znake oporavka, ističući da niko od povređenih ne želi medijsku pažnju, kao i da je potrebno da se oporave i krenu dalje sa životom.

„Bitan oporavak duše“

Grujičićeva je podsetila da je Institut za mentalno zdravlje prvi odreagovao kao podrška građanima i povređenima, ali i druge psihijatrijske ustanove u Srbiji.

„Psihijatri i psiholozi su posetili ove ljude da im daju podršku koja im je za dušu potrebna. Telo će se oporaviti, ali je bitan je oporavak duše. Ne smemo da zanemarimo duhovni aspekt ličnosti“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je angažovati više psihologa u ustanovama, poput škola, jer je jedan malo. „Moramo promeniti normative jer su stvari potpuno promenile. Postoji drugačiji pristupi i u razgovoru i lečenju, tehnologija se menja. Na tome radi Ministarstvo zdravlja. To je posao koji se ne vidi, ali koji će puno značiti pacijentima i doktorima“, navela je ministarka.

Govoreći o „of-lejbl“ lekovima, Grujičićeva je rekla da su sada postali dostupniji. „Lekovi, registrovani za jednu bolest, deluju i za drugu. U državnim ustanovama do sada nije bilo moguće njihovo davanje. Ako konzilujum lekara sada odluči da je za pacijenta terapija najbolja, neka košta šta košta“, navodi ministarka, koja dodaje da država ne može da plaća eksperimentalne lekove.

(RTS)