Čistije reke u Sokobanji uz podršku EU

Projekat će obezbediti prečišćavanje otpadnih voda za šire područje opštine Sokobanja i doprineće smanjenju zagađenja reke Gradašnice i Moravice i Bovanskog jezera koje se nalazi nizvodno i koristi se kao izvor vode za opštinu Aleksinac. 

„U programu ‘Skok u budućnost 2027’ predstavljeno je 35 jedinica lokalne samouprave, gde će biti izgrađeno 32 prečistača za preradu otpadnih voda, jedan od njih jeste i projekat u Sokobanji i preko 1.000 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže“, kaže Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Ugovoreni iznos radova je 12,4 miliona evra, od čega polovinu sredstava obezbeđuje Evropska unija, a polovinu Vlada. Samo petina stanovnika Srbije ima sisteme za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, a za izgradnju postrojenja planirano je više milijardi evra.

„U Sokobaniji, kao i bilo gde drugde, da bi turizam napredovao, nisu dovoljni samo slikoviti pejzaži i istorijska mesta, već je neophodna posvećenost ekologiji i infrastruktura koja obezbeđuje dobrobit i posetilaca i lokalnog stanovništva“, kaže Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Prema rečima Žiofrea, Evropska unija je u poslednjih 15 godina uložila 582 miliona evra u zašitu životne sredine u Srbiji.

(RTS)