Kineski predsednik Si Đinping stiže u Beograd

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate „Srbija“.

Predsednika Si Đinpinga će ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica lidera razgovaraće o širokom spektru tema – od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture.

Tokom dvodnevne posete Si Đinpinga Srbiji planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Organizovan je i svečani ručak, gde će kineski predsednik imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom „Ovo je Srbija“.

Zbog dolaska kineskog predsednika preduzete su velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđuje 3.400 policajaca.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016., što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine. Tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma „Pojas i put“, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Pored toga, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovida 19. Tokom ove evropske turneje obilazi samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, a nakon Beograda odlazi u Budimpeštu.

(RTS)