Lajović pobedom nad Fokinom do četvrtfinala turnira u Barseloni

Nakon XX sata i XX minuta tenisa i bespoštedne borbe u osmini finala turnira u Barseloni, Dušan Lajović je treći put u karijeri savladao domaćeg tenisera Alehandra Davidoviča-Fokinu, od kojeg nikada nije izgubio. Srbin će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Australijanca Aleksa de Minora i francuskog tenisera Artura Flisa.

Već prva dva dugačka gema nagovestila su veoma uzbudljiv i maratonski prvi set u kojem su i Lajović i Davidovič Fokina po tri puta oduzeli servis protivniku.

Srpski teniser je imao vođstvo od 5:3, servirao je za osvajanje seta i bio nadomak uspeha, ali je prokockao set loptu nakon koje je Španac nanizao tri poena, došao do brejka i produžio neizvesnost.

Gem po gem, stiglo se do taj-brejka u kojem je Fokina poveo sa 3:0 i 5:2. Samo dva poena su ga delila od seta, ali se Lajović nije predavao. Spasao je Srbin pri rezultatu 6:4 dve set lopte za španskog igrača, a onda i trećim uzastopnim poenom zaradio svoju prvu u taj-brejku.

Ostao je pribran Španac, igralo se potom poen za poen, Fokina je propustio još dve, a Lajović još jednu set loptu, ali je svoju ukupno četvrtu u prvom setu iskoristio i rezultatom 12:10 zapečatio maratonski taj-brejk vredan vođstva od 1:0 u setovima.

U drugom setu prvi je zapretio Fokina brejkom u drugom gemu za vođstvo od 2:0. Ipak, Lajović je već u narednom, uz samo jedan izgubljen poen, uzvratio istom merom, a onda brzo i poravnao rezultat na 2:2.

Nije bilo brejk šansi sve do osmog gema u kojem je srpski teniser servirao, a Španac poveo sa 0:40. Arhivirao je Lajović sve tri vezane brejk lopte, ali je priuštio Fokini još jednu, a onda mu duplom servis greškom poklonio brejk i vođstvo od 5:3. U narednom gemu Fokina je mirno odservirao za izjednačenje – 1:1 u setovima.

Odlučujući set u potpunosti je pripao Dušanu Lajoviću. Srpski teniser je napravio brejk već u drugom gemu, prebrodio je iscrpljujući peti u kojem se suočio sa 22 odigrana poena i četiri brejk lopte, a onda se razočarani Fokina već pomirio sa sudbinom, još jednom izgubio servis i na kraju ostao na svega jednom osvojenim gemom u trećem setu.

(RTS)