Portugalac bio rob 17 godina, uhapšene četiri osobe

Portugalska policija saopštila je da je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su držale jednog muškarca starog 54 godine kao roba 17 godina u severnoj oblasti Bragansa.

U saopštenju se navodi da je taj muškarac preživeo fizičko i psihološko zlostavljanje, prisilni rad i „iznajmljivanje“ drugim licima za poljoprivredni rad, prenosi Rojters.

„Živeo je u ponižavajućim uslovima, provodeći noći u kombiju bez minimalnih uslova za življenje, zdravlje, higijenu i ishranu“, rečeno je iz policije, kao i da mu optuženi „nikad nisu dozvolili da dobije medicinsku negu, čak i kad je bio ozbiljno povređen“.

Navodi se i da je žrtva je posle 17 godina zatočeništva, sa trajnim povredama koje mu ograničavaju sposobnost kretanja, uspela da pobegne i da sada dobija specijalizovanu podršku.

Slučajevi radne eksploatacije i trgovine ljudima u porastu u Porugaliji, a naročito kada je reč o poljoprivredoj oblasti. Savet Evrope je u junu 2022. godine istakao da je Portugal identifikovao 1.152 žrtve trgovine ljudima od 2016. do 2020. godine, piše Rojters. 

(RTS)