Vučević: Nastaviće se ulaganja u sport, nagrada za olimpijsku medalju 200 000 evra

Vučević je u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze rekao da su u poslednjih 11 godina najveća ulaganja u istoriji u sport, što kako je naglasio naši sportisti svakako i zaslužuju i opravdavaju rezultatima za ponos.

„Godišnji budžet najvećih nacionalnih sportskih saveza, kojima se obezbeđuju uslovi za rad, pripreme sportista, organizacija kampova za perspektivne sportiste i učešće na međunarodnim takmičenjima, u 2024. godini su inicijalno uvećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Vučević.

On je naveo i da su kroz dodatno ulaganje od 389 miliona dinara, tokom prvog dela ove godine, svi olimpijski programi sportskih saveza finansirani u maksimalnim zahtevnim iznosima i tako će biti nastavljeno, odnosno to će biti podržano u novoj Vladi Srbije kao dodatni motiv za sportiste.

„Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra“, naglasio je Vučević.

Podsetio je i da je Srbija u protekle dve godine bila domaćin 24 velika međunarodna takmičenja i da je dobila brojna priznanja za odličnu organizaciju kao i podršku za kandidaturu organizovanja novih međunarodnih takmičenja u budućnosti.

„Na taj način se podiže ugled Srbije u svetu, doprinosi razvoju sportskog turizma i unapređuje sportska infrastruktura“, rekao je Vučević.

On je naveo i podatak da u 2024. Srbija ima 567 nosilaca nacionalnog sportskog priznanja, kao i da 424 perspektivnih sportista od navršene 15. godine prima sportsku stipendiju što je kako je istakao najveći broj sportskih stipendista u istoriji.

Prema njegovim rečima, planirano je da država ove godine u tu svrhu izdvoji skoro dve milijarde dinara.

Vučević je rekao i da će se u zemlji izgraditi i Nacionalni fudbalski stadion sa 52.000 mesta, kao i novi stadion u Kragujevcu.

„Znam koliko su nam odbojkaši i odbojkašice doneli radosti i zato ćemo im izgraditi nacionalno-odbojkaški trening centar kao i novu sportsku dvoranu sportskog društva Radnički“, rekao je Vučević.

(RTS)