Borusija protiv Pari Sen Žermena – od „grupe smrti“ do borbe za finale (21.00, RTS1)

Duel bivšeg prvaka Evrope i onog koji se gotovo deceniju trudi da to postane.

Jedino su najiracionalniji navijači Borusije prognozirali posle žreba za grupnu fazu da će njihov klub završiti kao prvi u konkurenciji PSŽ-a, Milana i Njukasla.

Novi žreb za četvrtfinalne parove smestio je ove klubove u istu stranu kostura. Ulog je mnogo veći. Treće finale za Borusiju u čijim vitrinama već stoji „ušasti trofej“ ili druga prilika za Parižane kročenje na vrh Evrope posle četiri godine čekanja.

PSŽ je započeo novu sezonu u Ligi šampiona upravo pobedom nad Borusijom na „Parku prinčeva“ 2:0. Ubedljivi porazi u Njukaslu i Milanu doveli su novog-starog prvaka Francuske u neavidnu poziciju u poslednjem kolu gde su upravo gostovali u Dortmundu. Taj duel je gotov remijem 1:1. Milan nije deklasirao Njukasl i time je poslao PSŽ u nokaut fazu.

Barselonu desetkovanu povredama su deklasirali 4:1 na „Monžuiku“, posle zabrinjavajućeg poraza u prvom susretu na „Parku prinčeva“. Trijumf u Kataloniji bio im je prvi na gostovanjima u Ligi šampiona ove sezone. 

Izabranici Edina Terzića su posle fantastičnog rezultata u grupi donekle prihvatljiv poraz od Atletika u Madridu, znajući da imaju sudbinu u svojim rukama u revanšu. A u Dortmundu – spektakl. Pravi klasik i pobeda 4:2 za ulazak u polufinale posle 11 godina. Tad su pod vođstvom Jirgena Klopa dogurali do finala. 

S druge strane, PSŽ je na putu do svog prvog i zasada jedinog finala Lige šampiona eliminisao Borusiju u osmini finala sa ukupnih 3:2.

U ukupno šest duela ova dva tima u Liši šampiona ili Ligi Evrope nije bilo pobeda gostiju. Viđena su tri remija ili slavlja domaćina.

Mnogo podudaranja postoji, a ko će biti korak bliže finalu Lige šampiona, videće se posle meča koji počinje od 21.00 sa direktnim prenosom na RTS1 i iz časa u čas na našem portalu.

(RTS)