Đoković protiv Muzetija u borbi za četvrtfinale Monte Karla; Kecmanović nastavlja svoj meč

Novak Đoković je bio slobodan u prvom kolu mastersa u Monte Karlu, u drugom je bez problema savladao ruskog tenisera Romana Safijulina sa ubedljivih 2:0 (6:1, 6:2), a protivnik u osmini finala biće mu danas Lorenco Muzeti (22).

Italijan je u prvoj rundi eliminisao Amerikanca Tejlora Frica (6:4, 6:4), a potom je nadigrao i mladog Francuza Artura Filsa, takođe bez izgubljenog seta (6:3, 7:5).

Muzeti je trenutno 24. igrač sveta, a najbolji plasman mu je 15. pozicija na kojoj je bio krajem juna prošle godine. U karijeri je osvojio dva ATP trofeja, nikada nije stigao dalje od osmine finala grend slema (Rolan Garos 2021. i 2023), a četvrtfinale je najdalje što je dogurao na turnirima serije 1000 – u Parizu 2022. i baš u Monte Karlu prošle godine.

Italijan je u Monako došao sa sedam pobeda i deset poraza u sezoni, a najbolje se od početka 2024. pokazao u Majamiju, gde je izbacio Šeltona i Safijulina, pre nego što je u osmini finala izgubio od Karlosa Alkaraza.

Šljaka je omiljena Muzetijeva podloga, najdraži udarac mu je forhend, a najviše voli da igra na Vimbldonu iako mu je Njujork grad iz snova. Da nije teniser, kaže da bi bio glumac pošto voli Al Paćina. Uzor mu je Rodžer Federer, a prati i fudbal i košarku i navija za Los Anđeles lejkerse i Juventus. Uživa u rok muzici, lazanjama i pici.

Duel srpskog i italijanskog tenisera zakazan je kao treći na centralnom terenu u Monte Karlu i planirano je da počne oko 13.30. Pre Đokovića na šljaku će i Miomir Kecmanović čiji je meč sa Grigorom Dimitrovim u sredu prekinut zbog kiše pri vođstvu Bugarina od 1:0 u setovima i 2:1 u gemovima.

Repriza prošlogodišnjeg duela u Kneževini

Meč Đokovića i Muzetija biće repriza prošlogodišnjeg duela, takođe u osmini finala mastersa u Monte Karlu, kada je italijanski teniser bio bolji sa 2:1 u setovima (4:6, 7:5, 6:4).

To je i jedini trijumf Muzetija u dosadašnjim duelima sa Novakom Đokovićem, pošto je Srbin prethodno tri puta bio bolji – u osmini finala Rolan Garosa 2021. godine, na startu turnira u Dubaiju 2022. i iste godine u četvrtfinalu mastersa u Parizu.

Naročito uzbudljiv i nezaboravan bio je prvi susret dvojice tenisera na pariskoj šljaci pre tri godine, kada je Muzeti prva dva seta dobio u taj-brejku, nakon čega je osvojio samo jedan gem i na kraju predao meč pri vođstvu Đokovića od 4:0 u odlučujućem setu.

Novo poglavlje uz Nenada Zimonjića

Novak Đoković je u Monte Karlu otvorio novo poglavlje karijere pošto je uoči turnira prekinuo dugogodišnju saradnju sa Goranom Ivaniševićem, a u ulozi trenera najboljeg tenisera sveta prvi put se našao Nenad Zimonjić.

Đoković je dva puta osvojio pehar u Kneževini – 2013. i 2015. godine, ali od tada nije prošao dalje od četvrtfinala.

U Monako je stigao sa osam pobeda i tri poraza u sezoni i bez osvojene titule jer je poražen u polufinalu Australijan opena i trećem kolu mastersa u Indijan Velsu.

Najbolji teniser sveta je spustio očekivanja pred početak turnira i istakao da mečeve u Monte Karlu posmatra kao priliku da radi na poboljšanju igre na šljaci i pokuša ponovo da dostigne vrhunac.

(RTS)