Nagetsi protiv Lejkersa – Jokić spreman za motivisanog Lebrona i Dejvisa

Kad god dođe dobar plej-ofa, javi se popularna izreka: „Sad sledi ono pravo“. Repriza prošlogodišnjeg finala Zapada već u prvoj rundi.

Neopreznost i neozbiljnost Denvera u San Antoniju dovela ih je u situaciju da se poslednjeg dana bore za prvo mesto konferencije. Pobeda nad Memfisom, slavlje Oklahome i poraz Minesote smestili su branioca titule na drugo mesto.

Ni „Kralj“, ni „Obrva“ ne mogu da zapuše rupe u odbrani

„Brejkom“ u Nju Orleansu, Lejkersi su nadošli Nagetsima kao prvi rival. 

„Jezeraši“ predvođeni Lebronom Džejmsom i Entonijem Dejvisom su posle 72 odigrane utakmice završili na osmom mestu sa skorom 47-35. „Kralj“ Džejms svakako donosi sa sobom ogromno poštovanje čitave ekipe, kakvo god da je njegovo i ekipno stanje. Čovek koji će krajem decembra napuniti 40 godina je beležio 25,7 poena, 8,3 asistencije i 7,6 skokova u sezoni. Impresivno samo po sebi. Glavna uzdanica uz Džejmsa, Entoni Dejvis upisivao je sjajne brojke sa 24,7 poena, 12,6 skokova (treći u NBA), 3,5 asistencija i 2,3 blokade. 

Dianđelo Rasel se sa 18 poena i šest asistencija u proseku nametnuo kao treći igrač tima. „Faktori iznenašenja“ u prošlosezonskog doigravanju Ostin Rivs i Rui Hačimura su takođe na dvocifrenim prosecima poena. 

Koliko Lejkersi imaju dobar šut i efikasan napad, toliko su „rupa“ u odbrani. Nije ni čudo zašto su ostali na sredini tabele.Šesti su u ligi sa 118 poena po meču i tek 23. odbrana lige sa 117,4 primljenih poena. Među najboljima su sa linije penala, proseku asistencija, procentu šuta iz igre i istovremeno na mediokritetskom nivou u gotovo svim defanzivnim statistikama i kategorijama vezanim za procenat šuta, te broj skokova rivala.

Nagetsi Lejkersima „ušli pod kožu“

Najvažnija prednost Nagetsa je psihološke prirode. Osam trijumfa zaredom od 10. januara 2023, uključujući „metlu“ u finalu Zapada. Leže im Lejkersi. Jokić redovno prikazuje nadmoć nad Entonijem Dejvisom, oličenu u čuvenoj trojci sa korakom unazad uz zvuk sirene za „Obrvin“ osmeh neverice.

Darvin Hem bi mogao da proba defanzivne varijante sa krakatim i čvrstim Hačimurom na Jokiću, dok bi Dejvis čuvao obruč. Gordon i Porter će morati da daju sve od sebe u duelima sa Lebronom u nameri da koristi svoju silu do poslednjeg sekunda. Uzdanica Nagetsa biće Džamal Mari, najbolji pojedinac na bekovskim pozicijama u oba sastava. 

Naeletrisanost i uzbuđenje u „Bol areni“ biće na maksimumu. Valja odbraniti svoj teren i ugrabiti jedan trijumf u „Kripto kom“ areni, pa da se u Denveru „završi posao“ za drugu rundu. Lejkersi imaju motiva na pretek, a Džejms je tokom karijere pokazivao da je sposoban da čini antologijske stvari. Doduše, bio je mlađi.

Prva utakmica Nagetsa i Lejkersa igra se u od 2.30 po srednjeevropskom vremenu.

(RTS)