Kako je Novi Sad postao prestonica biciklizma?

Svakog poslednjeg petka u mesecu organizuje se Novosadska kritična masa, kada više stotina biciklista ukazuju na probleme dvotočkaša, a institucije podsećaju da su svojom brojnošću i jedinstvom ozbiljan društveni pokret. Upornost i doslednost u potpunosti su izmenili sliku grada.

„Novi Sad je imao negde oko 2,5 odsto biciklista, to je bilo manje od deset hiljada, sada posle više od deset godina, Novi Sad ima 12 odsto biciklista, odnosno negde oko 50 hiljada građana aktivno vozi bicikl, a kad kaže aktivno pod tim mislim svakodnevno kao prevozno sredstvo do posla, do škole, u nabavku“, navodi Marko Mazalica iz Novosadske bicklističke inicijative.

Servisi za bicikle postali su deo mnogih kafića. Dobili smo bici bioskop, bici doručak, festivale i akcije koje podstiču razvoj biciklističke kulture, a po prvi put će Srbija biti domaćin i najprestižnije biciklističke trke UCI Gran Fodno, koja se u junu održava u Novom Sadu.

„Veliki broj učesnika nam dolazi iz Evrope, imamo preko 25 nacija u ovom trenutku već prijavljeno i preko 500 učesnika, očekujemo oko 1000 učesnika u Novom Sadu na biciklima. To je veliki značaj i za turizam, a i za privredu u Srbiji“, kaže Ivan Arpas, predsednik Vojvođanske asocijacije biciklističkih klubova.

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu održano je na Petrovaradisnokoj tvrđavi, a od tada već tradicionalno, takmičari širom sveta ovim stazama jure olimpijske bodove. Novi Sad je u Riju imao i svoju olimpijku Jovanu Crnogorac, a očekuje se da tim putem krenu i neki novi klinci.

„Najbolji način je upravo edukacija dece, edukacija mladih da se u školama mnogo više priča o biciklizmu, da poboljšamo infrastrukturu u školi, da napravimo parkinge za bicikle. I zašto da jednog dana ne budemo Amsterdam Srbije, da ima mnogo više bicikala nego automobila“, kaže Nemanja Vajs, direktor Serbia Epik serije trka.

Da je takva mogućnost sve realnija opcija, a ne daleka budućnost, govore ovi portali, koji tokom dana broje prolazak biciklista u različitim delovima grada. Upravo na ovoj stazi zabeležen je i rekord sa više od 5.000 biciklista u jednom danu.

(RTS)