Slatko od slanine – izum porodice Jovanović, recept nije tajna

U teglama porodičnog gazdinstva Jovanović može se naći pedeset vrsta slatko-slane zimnice i sokova, obrađanih bez konzervansa i šećera. U ponudi imaju mariniranu bukovaču, zeleni ajvar, vino u borovnici, nezaobilaznu šumadijsku šljivovicu, ali i džin sa jabukom i desetak vrsta trava.

„Imamo klasičnu proizvodnju jagode, borovnice, a da bismo se zaštitili od lošeg otkupa prešli smo u preradu voća. Nalazimo sirovine i u prirodi“, kaže Vladimir Jovanović.

Jovanovići vole da probaju specijalitete svih svetskih kuhinja i odu korak dalje u pripremi neobičnih recepata, pa je tako nastalo i slatko od slanine.

„Pošto nas je šestoro, volimo da probamo jela međusobno i onda napravimo referendum, i odlučujemo da li ćemo to da ponudimo da probaju i drugi ili ne“, ističe Jovanović.

Priprema nije teška, a receptura nije tajna.

Najpre se isprži 400 grama slanine. Kada je skoro gotova, izvadi se iz tiganja, a u masnoću koja je ostala, dodaje se crni i beli luk, so, biber. Slanina se vrati u tiganj na dinstanje i na kraju se doda paradajz-pire, žuti šećer i jabukovo sirće.

Tako pripremljeno slatko se sipa u dve tegle od 170 grama.

Reakcije na ukus su različite.

„Rado probaju, možda bude sumnja na trenutak – da li je to to, ali posle prvog zalogaja svi su oduševljeni“, govori Dragica Jovanović.

Bračni par Jovanović ima četiri ćerke od kojih tri studiraju u Beogradu, često dolaze i učestvuju u svim dogovorima i novitetima u kuhinji.

„Ja i moja sestra smo crtale nalepnice za tegle, radile smo kombinacijom nekih olovaka, markera“, rekla je ćerka Kristina Jovanović.

Ovaj nesvakidašnji spoj ukusa nikog nije ostavio ravnodušnim, pa Vladimir planira da uveća proizvodnju i da slatko od slanine promoviše po sajmovima hrane širom zemlje i regiona.

(RTS)


Ostavite komentar