„Krvavi“ dragulji nacističkog industrijalca vredni 150 miliona dolara, traži se otkazivanje aukcije

Hajdi Horten bila je austrijska naslednica i udovica Helmuta Hortena, koji je bio član nacističke partije. Tokom 30-ih godina preuzeo je jevrejske firme čiji su vlasnici pobegli iz Nemačke.

Aukcijska kuća „Kristi“ organizovala je prodaju 700 komada nakita vrednih najmanje 150 miliona dolara. Sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe, uključujući i grupama za sećanje na Holokaust, a „Kristi“ će takođe donirati značajnu sumu.

Hortenova je preminula prošle godine u 82. godini, a njeno bogatstvo Forbs procenjuje na 2,9 milijardi dolara. Njen suprug, koji je preminuo u Švajcarskoj 1987. godine, preuzeo je tekstilnu kompaniju „Alsberg“ nakon progona njenih jevrejskih vlasnika 1936. godine.

Bila je to prva od nekoliko jevrejskih firmi koje je preuzeo tokom vladavine nacista. Njegova kompanija za odeću „Horten AG“ postala je jedna od najvećih u Nemačkoj.

U nedavnom izveštaju istoričara koje je angažovala Fondacija Horten utvrđeno je da je Helmut bio član nacističke partije, ali da je kasnije izbačen iz nje.

Kolekcija uključuje i „Briolet Indije“ – dijamantska ogrlica od 90 karata, kao i dijamantski prsten „Sunrise Ruby“, vredan oko 20 miliona dolara. Skoro 100 komada nakita biće prodato danas u Ženevi, a ostatak kolekcije u petak.

Aukcija je, međutim, izazvala bes jevrejskih udruženja koja zahtevaju da se zaustavi prodaja. Centar „Simon Vizental“ tražio je od kuće „Kristiz“ da otkaže aukciju.

„Hortensove milijarde kojima je kolekcija sakupljena bili u velikoj meri profit od nacističke ‘arijanizacije’ jevrejskih firmi“, navodi se u pismu centra.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike