Gradonačelnik Njujorka proglasio društvene mreže „otrovnim za životnu sredinu i javno zdravlje“

„Komesar za zdravstvo i mentalnu higijenu grada Njujorka zvanično je obeležio društvene medije kao opasnost po javno zdravlje u Njujorku“, objavio je Adams tokom svog obraćanja javnosti. „Mi smo prvi veliki američki grad koji je preduzeo ovaj korak“, rekao je gradonačelnik.

Gradski savetnik kaže da je mentalno zdravlje mladih Njujorčana „sve gore i gore više od jedne decenije“.

Gradska statistika kaže da, prema podacima iz 2021. radnim danima 77 odsto srednjoškolaca u Njujorku provodi tri ili više sati dnevno pred ekranima, ne uključujući vreme koje im za to treba zbog domaćih zadataka.

Adams tvrdi da TikTok, Jutjub i Fejsbuk „podstiču krizu mentalnog zdravlja dizajnirajući svoje platforme tako da imaju zarazne i opasne funkcije“.

„Mi smo prvi veliki američki grad koji je preduzeo ovakav korak i upozorio na opasnost od ovakvih društvenih medija. Mi tretiramo društvene medije kao opasnost po javno zdravlje i moramo da osiguramo da tehnološke kompanije preuzmu odgovornost za svoje proizvode”, dodao je gradonačelnik Njujorka.

U maju 2023. godine, hirurg Vivek Marti iz gradskog Saveta izdao je savetodavno upozorenje da bi prekomerna upotreba društvenih medija mogla biti „duboki rizik“ za mentalno zdravlje mladih.

Savet je prepoznao da društveni mediji imaju i pozitivne i negativne efekte na mlade ljude. Prema „Pew Research“ 59 odsto adolescenata je izjavilo da im društveni mediji pomažu da se osećaju prihvaćenije.

Ali iz Saveta je rečeno da nema dovoljno „istraživanja i jasnih podataka“ da bi se utvrdilo da li su društveni mediji „bezbedni“ za adolescente

„Uputio sam svoj savet o društvenim medijima i mentalnom zdravlju mladih jer je najčešće pitanje koje mi roditelji postavljaju o tome – da li su društveni mediji bezbedni za njihovu decu. Iako neka deca imaju koristi od društvenih medija, nema dovoljno dokaza da se zaključi da su društveni mediji dovoljno bezbedni. Umesto toga, postoji više dokaza da su mnoga deca oštećena upotrebom društvenih medija“, rekao je Marti prošle godine za ABC News.

„Naša deca su postala anonimni učesnici u višedecenijskom eksperimentu. I dok ima još toga što moramo da naučimo o punom uticaju korišćenja društvenih medija na njihovo zdravlje i dobrobit, sada znamo dovoljno da preduzmemo mere i zaštitimo našu decu”, istakao je Marti.

Mentalno zdravlje kao „složeno pitanje“

U odgovoru izdatom u vreme davanja saveta od Martija, predstavnik kompanije „Meta”, naveo je mentalno zdravlje kao „složeno pitanje“ i ukazao na druge faktore koji utiču na to zdravlje, kao što su ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti, pandemija koronavirusa i akademski pritisak.

Predstavnici „Jutjuba“ rekli su za ABC News u to vreme da su primenili niz zaštitnih mera za mlade korisnike, uključujući dodavanje „funkcija digitalnog blagostanja“, uklanjanje sadržaja koji „ugrožava emocionalno blagostanje maloletnika ili promoviše samoubistvo i samopovređivanje“ i „ istražujući načine za dalju saradnju sa istraživačima.“

Portparol „TikTok-a“ rekao je za ABC News da su njegove kompanije dodale korisnička pomagala za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih, kao što su podsetnici za spavanje i starosna ograničenja. Kompanija je takođe saopštila da je izgradila interfejs za programiranje aplikacija koji uključuje javne podatke o sadržaju i nalozima na platformi, koji je dostupan američkim istraživačima.

(RTS)


Ostavite komentar