Svet osuđuje teroristički napad u Moskvi, Kijev negira umešanost

Evropska unija i brojne države osudile su napad na tržni centar u Moskvi i izrazile saučešće ruskom narodu.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je EU šokirana i zgrožena terorističkim napadom, dodavši da Unija osuđuje sve napade na civile.

“Evropska unija je šokirana i zgrožena izveštajima o terorističkom napadu na dvoranu ‘Krokus siti’ u Moskvi. EU osuđuje sve napade na civile. Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima”, naveo je Stano na društvenoj mreži Iks.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je solidarnost sa Rusima, dok je grčko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo teroristički napad u Moskvi i nazvalo ga „strašnim“.

Napad su osudili i Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran. Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu saučešće su uputili predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Bela kuća: Užasan napad

I Bela kuća je osudila teroristički napad u Moskvi, navodeći da zasad nema informacija da je Ukrajina umešana u, kako je rekao, „užasan“ napad na koncertnu halu u Moskvi.

„U ovom trenutku nema naznaka da su Ukrajina, ili Ukrajinci, umešani u pucnjavu. Želim da vas odvratim u ovom trenutku od bilo kakve povezanosti sa Ukrajinom“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je izrazio saučešće porodicama ubijenih.

„Scene su užasne i teške za gledanje, a naše misli su sa žrtvama ovog stravičnog napada“, rekao je on.

Američka ambasada u Moskvi je pozvala građane SAD da izbegavaju to područje, a izrazila je i saučešće porodicama žrtava.

Podoljak: Nemamo veze s napadom

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak poručio je da Ukrajina nema nikakve veze sa napadom u dvorani „Krokus siti“.

„Pre svega, Ukrajina se više od dve godine bori sa ruskom vojskom. I sve će se u ovom ratu odlučivati samo na bojnom polju. Samo po količini naoružanja i kvalitativnim vojnim odlukama. Teroristički napadi ne rešavaju nikakve probleme“, naveo je Podoljak na platformi Iks.

Istakao je i da Ukrajina nikada nije pribegla upotrebi terorističkih metoda, kao i da je to uvek besmisleno.

Podseća da su strane ambasade upozoravale na moguće napade.

(RTS)


Ostavite komentar