Rojters: Vođa ogranka ID-a povezanog sa napadom u Moskvi ima globalne ambicije

Islamska država je preuzela odgovornost za teroristički napad izveden u petak u koncertnoj dvorani „Krokus“ u predgrađu Moskve u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, a američki zvaničnici tvrde da raspolažu obaveštajnim podacima koji ukazuju da je za napad odgovorna upravo avganistanska frakcija Islamske države Korasana, navodi Rojters.

Zvanični Vašington naveo je da je ovog meseca upozorio Rusiju na mogući teroristički napad na osnovu presretnutih komunikacija pripadnika ID Korasana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u tvrdnje da su za napad na dvoranu Krokus odgovorni pripadnici ID-a, iako pronalaženje tadžikistanskih pasoša kod uhapšenih naoružanih napadača sugeriše na moguću povezanost sa grupom Sanulaha Gafarija (29), ukazuju stručnjaci za bezbednost.

Rojters tvrdi da je poslednjih godina njegova organizacija je u više navrata nastojala da izvrši napade na Rusiju u znak odmazde za njenu intervenciju u građanskom ratu u Siriji gde je poražena regionalna frakcija Islamska države

Prošle godine bilo je javljeno da je Gafari ubijen u junu u Avganistanu, ali on je uspeo da ranjen pobegne preko granice u Pakistan i veruje se da živi u provinciji Beludžistan, u područjima koji nisu pod kontrolom centralnih vlasti, rekla su dva izvora iz avganistanskih i pakistanskih talibana za britansku agenciju.

Tas: Osumnjičene za napad u Moskvi brane advokati po službenoj dužnosti

Izvor agencije Tas u moskovskom sudu navodi da četvoricu okrivljenih za teroristički napad u Podmoskovlju zastupaju advokati koje je angažovala država i da se nijedan branilac nije dobrovoljno javio.

Četvorica optuženih su Dalerjon Mirzojev, Sajidakram Račabalizod, Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Faizov.

Oni su osumnjičeni da su uveče 22. marta izvršili smrtonosni teroristički napad u koncertnoj dvorani „Krokus Siti Hol“ u Krasnogorsku, u predgrađu Moskve.

Prema dosadašnjoj evidenciji Ruskog istražnog komiteta, broj poginulih je 137, ali navodi se da bi mogao da bude veći.

Ministarstvo zdravstva Moskovske oblasti saopštilo je da su 182 osobe povređene.

Uhapšeno je ukupno 11 osoba za koje se sumnja da su umešane u ovaj teroristički napad, uključujući četvoricu naoružanih napadača koji su privedeni u Brjanskoj oblasti, jugozapadno od Moskve, dok su pokušavali da pobegnu preko granice i domognu se Ukrajine.

Student uhapšen za davanje lažnih informacija

Snage reda proveravaju dojave o bombama u 10 tržnih centara u Moskvi kao i jednu zgradu medicinsko-hirurškog centra „Pirogov“ odakle je evakuisano 700 ljudi.

I u Sankt Peterburgu evakuisan je trgovinski centar „Pasaž“. Policija je privela 18-godišnjeg studenta koji je namerno dao lažne informacije da se sprema teroristički napad na trgovačko-zabavni kompleks „London Mol“ u gradskoj četvrti Nevski, prenosi Sputnjik i dodaje da je, pored toga, u Mahačkali bio evakuisan aerodrom.

Ruska policija pozvala je građane da ne dižu paniku i da prate naloge administracije. Istiću da je dituacija je pod kontrolom organa MUP-a.

(RTS)