Racija izraelske vojske na Zapadnoj obali; Makron upozorio Netanjahua da je prisilno preseljenje stanovništva ratni zločin

Nastavljeni su izraelski udari u Pojasu Gaze. Palestinsko društvo Crveni polumesec saopštilo je da su izraelske snage izvele višestruke napade na bolnice Amal, Naser i El šifa. 

Izraelska vojska tvrdi da su napadi zasnovani na informacijama da Hamas koristi bolnice za skrivanje boraca i planiranje napada. Tvrde da su bolnice bolnica Amal, Naser i El Šifa povezane sa mrežom tunela koja se koristi kao baza za palestinske borce, te da su 480 od oko 800 ljudi uhapšenih u El Šifi bili članovi Hamasa i Islamskog džihada.

Hamas i medicinsko osoblje, sa druge strane, poriču da se bolnica koristi u vojne svrhe ili za sklonište boraca. Tvrde da se u njoj nalaze pacijenti i raseljeni civili.

Uprkos međunarodnim apelima, Izrael ne odustaje od velike kopnene ofanzive na Rafu, gradu na jugu Gaze, gde se sklonilo skoro dva miliona Palestinaca.

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da bi svako prisilno preseljenje stanovništva predstavljalo ratni zločin.

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ne isključuje da će biti posledice po Izrael ukoliko pokrene veliku kopnenu ofanzivu u Rafi.

Broj palestinskih civila koji su ubijeni dok su čekali na humanitarnu pomoć jugoistočno od grada Gaze, porastao je na 19, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja Gaze.

Najmanje 32.226 Palestinaca je ubijeno, a 74.518 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, dodalo je je Ministarstvo zdravlja Gaze.

(RTS)