Evropski parlament o ukidanju viza za građane KiM sa srpskim pasošem

Tokom sednice, koja je počela juče, a traje do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

U toku je poslednja plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu u ovom sazivu parlamenta i među mnogim odlukama koje se očekuju na ovoj poslednjoj sednici je i odluka i glasanje koje bi trebalo da dođe u narednim momentima pre 13 časova prema najavama odluka o ukidanju viza za građane Srbije sa Kosova koji imaju pasoše, koje izdaje tzv. koordinaciona uprava.

Ova odluka se očekuje na osnovu predloga Evropske komisije iz novembra prošle godine, o tome je postignuta saglasnost između zemalja članica, iako se ovom potezu koji je najavljen krajem 2023. usprotivila Priština navodeći da ona ide protiv suvereniteta Prištine i da može da ugrozi integraciju, kako su rekli, Srba u kosovsko društvo.

Međutim, u Evropskom parlamentu se očekuje da će biti većina za tu odluku i kada to bude izglasano, to je praktično i poslednji korak u proceduri odlučivanja.

Nakon toga, prema rečima izvestioca za ovo pitanje, slovenačkog poslanika Nemeca, liberalizacija mogla da stupi na snagu već do leta, čime i Srbi sa KiM više ne bi bili zapravo jedina populacija na Zapadnom Balkanu i grupa stanovništva koja nema mogućnost slobodnog putovanja u zemlje EU.

Osim toga, druga tema o kojoj će biti reči danas i sutra u Evropskom parlamentu je plan rasta za Zapadni Balkan, plan koji je takođe predložen krajem prošle godine, o kojem se posle konsultacija između zemalja članica i Evropskog parlamenta postigla saglasnost o tome i ovo je poslednji korak u proceduri pre nego što se parlamentarci raziđu uoči izbora zakazanih za početak juna.

To bi potencijalno moglo da znači da je taj iznos od šest milijardi evra, od kojeg nešto manje od jedne trećine bi moglo da bude potencijalno namenjeno Srbiji, bi moglo da bude operativan takođe već od ovog leta.

Naravno, od zemalja u regionu i Srbije se očekuje da predlože programe reformi koje su uslov za povlačenje ovih sredstava.

(RTS)