Putin: Teroristički napad u Moskvi izveli radikalni islamisti

Vladimir Putin je istakao da zvanična Moskva zna da su „zločin počinili radikalni islamisti, protiv čije ideologije se i sam islamski svet vekovima borio“, prenosi RIA.

Dodao je da je potrebno odgovoriti na pitanje zašto su teroristi pokušali da odu u Ukrajinu nakon što izvršenili napad u ruskoj prestonici, kao i ko ih je tamo navodno čekao.

Putin je istakao da SAD pokušavaju „da ubede sve da Ukrajina nije umešana u napad, već da je napad izvela Islamska država“.

Ruski predsednik je rekao da su oni koji su planirali teroristički napad nameravali da izazovu paniku u ruskom društvu, ali, kako je naveo, suočili su se sa odlučnim odgovorom.

“Ovaj zločin može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji se protiv naše zemlje bore rukama neonacističkog režima u Kijevu od 2014. A nacisti, kao što je poznato, nikada nisu prezali da koriste prljava i nehumana sredstva za postizanje svojih ciljeva“, rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da se u Ukrajini „stvara Hitlerjugend“.

Prema poslednjim podacima, u terorističkom napadu u petak uveče na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve poginulo je 139 ljudi, među kojima troje dece, a povređeno je oko 180 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

(RTS)