Proces protiv Asanža „daleko od poslednje instance“

Američki tužioci bivšeg australijskog hakera terete po osamnaest tačaka među kojima je kršenje Zakona o špijunaži.

Britanske sudije dejm Viktorija Šarp i Džastis Džonson sada od američke strane traže da im pruži garancije da će Asanžu biti omogućeno pravedno suđenje, kao i da mu neće biti izrečena smrtna kazna, suprotna britanskom zakonu.

Trenutno, kao strani državljanin, Asanž teoretski nema prava da govori na potencijalnom suđenju u Americi.

Njegova supruga Stela je sa opreznim optimizmom dočekala odluku suda u Londonu, istakavši da „nije doživela olakšanje, već da je iskreno zatečena“.

„Sud je ispravno ustanovio da Džulijanu preti smrtna kazna, kao i da su sloboda izražavanja i štampe, inače pitanja u samom jezgru ovog slučaja, prepreka njegovom izručenju. No, i pored toga su od Sjedinjenih Država zatražili političke garantije po ovim pitanjima. Ceo slučaj bi trebalo da bude odbačen. Džulijan ne bi trebalo da ostane u zatvoru ni dana“, tvrdi Stela Asanž.

Jedanaestog aprila biće pet godina kako se osnivač Vikiliksa nalazi u zatvoru Belmarš u južnom Londonu.

Kada i ako britanski sud bude dobio odgovor iz Sjedinjenih Država, Asanžov pravni tim moći će da uloži žalbu na američko obrazloženje.

Sloboda za Gerškoviča, zatvor za Asanža

Na stranicama levičarskog Gardijana novinar Dankan Kembel ocenjuje ponašanje Amerikanaca prema Asanžu kao hipokriziju.

„Prošlo je skoro godinu dana otkako je novinar Volstrit džornala Ivan Gerškovič uhapšen u Rusiji zbog špijunaže. Ukoliko bude osuđen, dobiće dvadeset godina zatvora. U toku su pregovori dve države o razmeni zatvorenika. Oba njegova roditelja su prisustvovala govoru o ‘Stanju nacije’ predsednika Džoa Bajdena u kojem je on rekao da ’administracija danonoćno radi na tome da Ivana vrati kući’. Njegov otac Mihail Gerškovič rekao je da je govor ‘znak da svi u administraciji – Kongres, Senat i Bela kuća, uzimaju slobodu štampe za ozbiljno i da im je važna’. Važno je, ali je i hipokritičnost da SAD traže oslobađanje Gerškoviča posle godinu dana u zatvoru, dok istovremeno žele izručenje i zatvor za Džulijana Asanža“, piše Kembel.

SAD traže nagodbu?

Inače, sam Volstrit džarnal navodi da su u toku tajni pregovori Vašingtona i Londona po kojima bi Asanž trebalo da prizna krivicu za manje prestupe „nedozvoljenog rukovanja sa poverljivim dokumentima“ u zamenu za brisanje tačaka optužnice, koje se odnose na navodnu špijunažu.

Prema pisanju tog lista, Asanž bi krivicu mogao da prizna putem video-linka iz Londona, posle čega bi navodno bio pušten na slobodu uz obrazloženje da je već odslužio petogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegov pravni tim ističe da nikada nije čuo za tu nagodbu.

Američka strana ima tri nedelje da odgovori na zahtev londonskog suda.

U međuvremenu, po britanskim medijima se šire glasine da je američka strana kontaktirala neke novinare u Britaniji, čiji stavovi su oprečni Asanžovim, i zamolila ih da svedoče protiv njega.

Asanžov pravni tim i supruga ističu da, u slučaju da eventualna žalba pred britanskim sudom bude odbačena, ostaje žalba Evropskom sudu za ljudska prava, ali da je proces i dalje „daleko od te poslednje instance“.

(RTS)