Praznici dižu cene mesa – kada se očekuje stabilizacija tržišta

Cene prasadi vrtoglavo rastu, a cene tovljenih svinja su u padu. Profesor Poljoprivrednog fakutleta u Beogradu Vlade Zarić rekao je kako je reč o tipičnoj situaciji pada ponude.

„Pad ponude pri istoj tražnji dovodi do rasta cena. Zašto cena prasadi ide u jednom smeru, zašto cena tovljenika ide u drugom smeru. To su različiti segmenti. Prasetina ide skoro uvek u krajnju potrošnju“, naveo je profesor Zarić.

Ocenio je da je do pada ponude došlo zbog ambijenta koji nije stabilan za poslovanje, zbog klimatskih promena, ali i zbog zanemarivanja rizika.

Istakao je da je broj priplodnih grla u odnosu na 2021. godinu smanjen za 188.000.

Na stočnim pijacama prasad do 25 kilograma se prodaju po ceni do 600 dinara, a tovljenici do 120 kilograma za 350 dinara.

Na pitanje da li se isplati toviti, profesor Zarić je rekao kako će svaki proizvođač uraditi sve što mu je potrebno kako bi opstao i da bi mogao i sledeće godine da posluje.

Istakao je da uvek postoje sezonski faktori, naročito sada kada predstoje dva praznika i jedna slava, kao i da obično nakon tih svetkovina pada i cena, pa se očekuje da se cene u maju i smire.

(RTS)