Odluka o deportaciji Asanža 20. maja – koliko vrede američke garancije i ima li prostora za nagodbu

Ročište, na kojem će biti konačno odlučeno da li pravni tim osnivača Vikiliksa ima pravo da uloži žalbu na postupak Asanžovog izručenja iz Velike Britanije u SAD, zakazano je za 20. maj.

Ročište je zakazano pošto je američko ministarstvo pravosuđa odgovorilo na zahtev Višeg suda u Londonu i dostavilo tražene garancije, koje omogućavaju da se nastavi proces izručenja osnivača Vikiliksa Džilijana Asanža Sjedinjenim Državama.

Američke garancije

Proces je privremeno obustavljen 27. marta kada su sudije dejm Viktorija Šarp i Džastis Džonson od američke strane zatražili da im pruži garancije da će Asanžu biti omogućeno pravedno suđenje, kao i da mu neće biti izrečena smrtna kazna, suprotna britanskom zakonu.

Američka strana garantuje britanskom sudu da, na osnovu Prvog amandmana američkog Ustava, Asanž može da govori slobodno, kao i da protiv njega neće biti podizane nikakve nove optužnice, koje bi mogle da dovedu do izricanja smrtne kazne.

Američki tužioci bivšeg australijskog hakera terete po osamnaest tačaka, među kojima je kršenje Zakona o špijunaži.

Kao strani državljanin Australije, Asanž teoretski nema prava da govori na potencijalnom suđenju u Americi.

Asanžovi advokati smatraju da američke garancije „ne vrede ni koliko papir na kojem su napisane“.

Njegova supruga Stela opisala je američka uveravanja kao „flagrantno izvrtanje reči“.

„Ta diplomatska nota ni na koji način ne umanjuje izuzetnu rastrojenost i zabrinutost porodice za Džulijanovu budućnost. Njegovo mračno očekivanje je da će provesti ostatak života u samici američkog zatvora zbog nagrađivanog novinarskog rada“, tvrdi Stela Asanž.

Jedanaestog aprila navršilo se pet godina kako se osnivač Vikiliksa nalazi u zatvoru Belmarš u južnom Londonu.

Australija posreduje u slučaju Asanž

Pre nedelju dana američki predsednik Bajden potvrdio je da njegova administracija „razmatra“ predlog Kambere da se Vašington nagodi sa osnivačem Vikiliksa i odustane od suđenja.

Prema tom predlogu, o kojem je prvi izvestio Volstrit džurnal, Asanž trebalo da prizna krivicu za manje prestupe „nedozvoljenog rukovanja poverljivim dokumentima“ u zamenu za brisanje tačaka optužnice koje se odnose na navodnu špijunažu.

Prema pisanju tog lista, Asanž bi krivicu mogao da prizna putem video-linka iz Londona, posle čega bi navodno bio pušten na slobodu uz obrazloženje da je već odslužio petogodišnju zatvorsku kaznu.

Australijski premijer Antoni Albaneze ocenjuje Bajdenovu potvrdu kao „ohrabrujuću“.

„Izuzetan sam optimista kada je reč o ishodu, ali do njega još nije došlo i mi koristimo svaku priliku da se zalažemo za takav rasplet“ rekao je predsednik australijske vlade.

Izvori bliski Bajdenovoj administraciji navode da bi suđenje Asanžu u izbornoj godini moglo da se pokaže kao „politički izuzetno otrovno“.

Asanžov pravni tim i supruga nedavno su izjavili da, u slučaju da eventualna žalba pred britanskim sudom bude odbačena, ostaje žalba Evropskom sudu za ljudska prava, ali da je proces i dalje „daleko od te poslednje instance“.

(RTS)