Medijsko suđenje veka završeno pre početka – „Foks njuz“ plaća 787 miliona dolara za lažne tvrdnje

„Medijsko suđenje veka“, kako su američki mediji nazvali sudski spor „Foksa“ i kompanije „Dominion vouting sistems“, završeno je i pre nego što je počelo, pošto je medijska kuća prihvatila nagodbu prema kojoj će proizvođaču mašina za glasanje platiti 787,5 miliona dolara.

U tužbi podnetoj 2021. godine sudu u Delaveru, kompanija „Dominion“ je tražila odštetu od 1,6 milijardi dolara, pa će nagodbom dobiti samo polovinu.

To je i dalje 10 puta više od vrednosti kompanije iz 2018. i otprilike osam puta više od godišnjeg prihoda iz 2021. godine.

Nagodba „Foksa“ i „Dominiona“ najveća je javno poznata nagodba za klevetu u istoriji SAD u kojoj je učestvovala jedna medijska kompanija.

O nagodbi se spekulisalo danima pre početka suđenja, naročito nakon što je sud u nedelju najavio jednodnevno odlaganje.

Dogovor je na kraju postignut i objavljen nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu u Višem sudu Delavera, a pre uvodnog izlaganja.

„Strane su rešile svoj slučaj“, saopštio je sudija Erik Dejvis pre nego što je raspustio dvanaestočlanu porotu, pripisavši joj zasluge za podsticanje postizanja nagodbe i hvaleći advokate obe strane.

„Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji“

Izvršni direktor „Dominiona“ je otkrio kolika je odšteta prihvaćena u okviru sudske nagodbe, naglasivši da je medijski gigant „Foks“ priznao da je prenosio lažne informacije o kompaniji.

„Da bi naša demokratija opstala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo da budemo posvećeni činjenicama. Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji“, istakao je advokat „Dominiona“ Džastin Nelson.

Oglasio se saopštenjem i „Foks“, navodeći da uvažava odluku suda.

„Uvažavamo odluke suda kojima je potvrđeno da su neke tvrdnje o Dominionu bile netačne, što potvrđuje stalnu posvećenost kompanije Foks najvišim novinarskim standardima. Nadamo se da će naša odluka da rešimo spor na prijateljski način omogućiti zemlji da krene napred“, navedeno je u saopštenju.

Medijska mreža je tako praktično priznala da su u emisijama iznošene lažne tvrdnje i optužbe da je „Dominion“ nameštao rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, ali neće morati isto da prizna i u etru.

Merdokovi i „Foksove“ zvezde pošteđeni svedočenja

Nagodbom u poslednji čas slučaj je završen, a rukovodstvo i medijske zvezde „Foksa“, uključujući Ruperta i Laklana Merdoka, pošteđene su neprijatnog svedočenja o izveštavanju o izborima 2020. godine.

Iako je spor sa „Dominionom“ zvanično okončan, „Foks njuz“ se i dalje suočava sa tužbom za klevetu kompanije „Smartmatik“, još jednog proizvođača tehnologije za glasanje, koja je na sličan način bila optuživana za nameštanje izbora u „Foksovim“ emisijama.

Sa druge strane, „Dominion“ još uvek ima nerešene tužbe protiv medijskih mreža „Njuzmaks“ i „OAN“, kao i protiv Trampovih saradnika Rudija Đulijanija, Sidni Pauel i Majka Lindela.

(RTS)