Pronađeno još 50 tela u Džabaliji; Netanjahuov pomoćnik: Bajdenov plan za Gazu nije dobar, ali smo ga prihvatili

Izraelska vojska (IDF) insistira na kopnenoj ofanzivi u području Rafe, na jugu Pojasa Gaze, a tokom prethodnog dana granatiran je i centralni deo palestinske enklave.

Borbe su vođene i severnije, na granici Izraela i Libana, gde je Hezbolah pokrenuo niz raketnih napada na položaje IDF-a u znak odmazde za likvidaciju istaknutih pripadnika ove organizacije. 

Daleko od borbi, i dalje odjekuje plan američkog predsednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre i razmeni talaca. Stavovi sukobljenih strana po običaju su suprotni. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je načelno protiv bilo kakvog primirja koje ne podrazumeva uništenje Hamasa. Palestinci su formalno „za“ svaki sporazum koji uključuje trajni prekid vatre.

Uz to, Netanjahu se suočava sa protestima opozicije i građana. Dan posle objave ideje o primirju, više od 120.000 građana okupilo se u Tel Avivu tražeći oslobađanje talaca iz Gaze po svaku cenu.

Bajdenu zahvaljuju, a od predsednika izraelske vlade traže ostavku. Demonstracije su bile i u Jerusalimu, a ovo su ujedno i najveći protestni skupovi od 7. oktobra 2023. godine.

Amerikanci pokušavaju da što pre dogovore i novu rundu dijaloga o detaljima sporazuma. Tim povodom, američki državni sekretar Entoni Blinken se sastao sa katarskim premijerom i šefovima diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

(RTS)