Rastu tenzije oko Tajvana – od čega strahuje Japan i zašto je posebno važna Jokosuka

Tenzije oko pacifičkog ostrva Tajvan velika su briga za obližnji Japan. Eventualna kineska blokada ili udar na Tajvan sigurno bi prekinuli linije snabdevanja Japana i ozbiljno otežali njegov izvoz i uvoz.

Još važnije, verovatno bi ga i na neki način uvukli u konflikt. Najpre zbog toga što je moguće da bi krupni američki vojni efektivi stacionirani u Japanu bili angažovani bar na izviđanju i elektronskom ometanju, ako ne i u samoj borbi za Tajvan. Time bi Japan, praktično, postao učesnik u neprijateljstvima.

U Tokiju strahuju da bi, zbog geografske blizine najjužnijih japanskih ostrva Tajvanu, kineske snage tokom oružanih dejstava mogle da naruše teritorijalne vode Japana i iskoriste sukob oko Tajvana za zauzimanje spornih ostrva Senkaku. Njih Japan drži pod svojom kontrolom, ali ih i Kina smatra svojom teritorijom.

Zbog svega toga, odvraćanje Kine od intervencije na Tajvanu i ostvarivanje pariteta s kineskim snagama na moru i u vazduhu je prioritet za japansku vladu. Ona, recimo, planira da utroši oko 1,5 milijardu dolara na kupovinu američkih krstarećih raketa za potrebe mornarice.

Japanske snage poslednje četiri godine uvode u naoružanje po jednu modernu podmornicu godišnje, opremaju se novim razaračima i stelt fregatama, a već duže rade i na pretvaranju svojih velikih nosača helikoptera u nosače aviona sa čijih paluba će poletati aparati pete generacije.

Kakva je sudbina Jokosuke

U eventualnom okršaju za Tajvan, Japan bi najverovatnije delovao u koordinaciji sa američkim snagama. Mornarički štabovi dve zemlje se nalaze jedan kraj drugog u obalskom gradu Jokosuki, nedaleko od Tokija. 

U lučkom gradu Jokosuka, na ulazu u Tokijski zaliv, nalazi se glavni štab japanskih pomorskih snaga i komandni centar američke Sedme flote. Odatle će se izdavati naređenja i instrukcije u slučaju da dođe do sukoba oko Tajvana. To, naravno, pod pretpostavkom da će se u njega umešati Sjedinjene Države i njihov saveznik Japan.

Nameće se, međutim, pitanje kakva bi u tom slučaju bila sudbina tog japanskog grada – da li bi on postao meta. 

„Ja mislim da grad ekonomski prosperira zahvaljujući vojnoj bazi i tome što ga zbog nje posećuje mnogo turista. Ne mogu, međutim, poreći i da postoji briga u vezi sa tim što ste pomenuli, kao i zbog toga što američki nosač koristi nuklearni pogon“, kaže Osamu Maija, stanovnik Jokosuke.

Japan udvostručio vojni budžet

U dogovoru sa SAD, Japan je udvostručio svoj vojni budžet i sada raspolaže sa preko 300 milijardi dolara za trošenje na armiju u periodu od 2023. do 2027. godine.

Jasno je da će zahvaljujući tome Japan u kratkom roku ponovo postati jedna od najvećih pomorskih sila na svetu.

Pitanje je, međutim, da li će ga to zaštiti od spoljnih pretnji ili uvući u rat.

(RTS)