Netanjahu: Ne odustajemo dok ne vratimo sve taoce; EU: Izrael da omogući UNRVA da obavlja svoj posao

Najmanje 36.284 Palestinca je ubijeno, a njih 82.057 je povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

Državni sekretar Entoni Blinken, takođe, naglasio je da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi i dalje teška, posebno u pogledu isporuke pomoći civilima.

Sa druge strane, izraelska vojska je po prvi put potvrdila da deluje u centru Rafe, gradu na jugu Gaze dok je, istovremeno, navela da je završila tronedeljne operacije na severu u Džabaliji.

Američki predsednik Džozef Bajden, u međuvremeno, detaljno je izneo izraelski plan o prekid vatre, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca i puštanje palestinskih zatvorenika, istakavši da je vreme da se rat završi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, oglasio se odmah posle Bajdena, navevši da se rat neće okončati dok svi taoci ne budu oslobođeni, ali i dok Hamas u potpunosti ne bude eliminisan, što su i prioritetni ciljevi plana Izraela.

Netanjahu, međutim, nije pojasnio da li je njegov predlog isti onaj koji je izneo Bajden tokom svog govora iz Bele kuće.

Za to vreme, Evropska unija je saopštila da je duboko zabrinuta jer Izrael pokušava Agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice proglasi terorističkom organizacijom, pozvavši izraelske vlasti da dozvole UNRVA da obavlja svoj posao.

(RTS)