Mahmud Ahmadinežad ponovo se kandiduje za predsednika Irana

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u helikopterskoj nesreći 19. maja, a vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna.

Savet čuvara islamske revolucije do 11. juna će proveriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

Kandidatura Mahmuda Ahmadinežada odbijena je pred izbore 2021. godine, prenosi AP.

Ahmadinežad je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine. On je ranije otvoreno kritikovao iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija, a postao je oličenje zapadnih viđenja Irana, dovodeći u pitanje Holokaust, insistirajući na tome da u Iranu ne postoje gej osobe i preteći da bi Iran mogao da napravi nuklearno naoružanje ako tako odluči, navodi AP.

Agencija dodaje da je Ahmadinežad i dalje popularan među siromašnijim stanovništvom Irana zbog svojih populističkih politika za vreme vlasti i zbog kritika na račun sadašnje vlade, mada je njegova administracija bila suočena sa sličnim optužbama, zbog kojih su dva njegova zamenika uhapšena.

Kanidaturu je juče podnela i Zohre Elahijan i ona je prva žena u istoriji Irana koja je podnela kandidaturu za mesto predsednika države.

U petak je kandidaturu najavio i bivši predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, čija kandidatura je takođe odbijena 2021. godine.

(RTS)