Katar i Egipat ubedili Hamas, primirje posle raketnog obračuna u Pojasu Gaze

Palestinski zvaničnici potvrdili su da je od srede ujutro na snazi prekid vatre u Pojasu Gaze, čime se ovaj region izmakao sa ivice otvorenog rata sa Izraelom, piše palestinski dnevnik Falestin, navodeći da su katarski i egipatski izaslanici odigrali ključnu ulogu u pregovaračkom procesu.

Najmanje 30 projektila lansirano je sa nekoliko lokacija u Pojasu Gaze u utorak uveče, nedugo pošto je u izraelskom pritvoru posle 86 dana štrajka glađu, preminuo jedan od lidera Islamskog džihada Kader Adnan.

Lider Islamskog džihada je bio bez svesti kada su ga pronašli zatvorski čuvari. Adnan, koji već godinama čeka početak suđenja, odmah je prebačen u bolnicu, ali pokušaji reanimacije su bili neuspešni. Kader Adnan je prvi palestinski zatvorenik koji je umro posle štrajka glađu u izraelskom zatvporu posle više od 30 godina.

Palestinski lideri su njegovu smrt odmah nazvali ubistvom, a demonstranti su izašli na ulice u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Gotovo istovremeno, salva projektila poletela je prema Izraelu, od koji su dve eksplodirale u Sderotu i ranile tri osobe.

Izraelski avioni su, ubrzo zatim, projektilima zasuli baze Hamas u Pojasu Gaze, čime se ovaj region, još jednom, približio otvorenom ratu između palestinskih organizacija i Izraela.

Egipatski i katarski izaslanici su reagovali brzo, pa su uspeli da ubede lidere Hamasa i Islamskog džihada da bi nastavak sukoba imao katastrofalne posledice po Pojas Gaze, te preneli poruke Izraelaca da ne žele eskalaciju sukoba.

Rano izjutra, lider Hamasa Ismail Hanijeh je objavio prekid sukoba, tražeći od Izraela da preda telo Kadera Adnana, ali ni nekoliko sati posle ove izjave nije bilo jasno kada će biti sahranjen jedan od lidera Islamskog džihada. Važnu ulogu u pregovaračkom procesu odigrao je specijalni izaslanik UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland.

Sporazumu o prekidu vatre prethodili su pregovori koji su, kako navode različiti izvori, vođeni u Dohi, čije su vlasti u već nekoliko navrata uspevali da odvrate Hamas od eskalacije sukoba sa Izraelom.

Katar ima složene odnose sa Izraelom, koji, suštinski, prate razvoj situacije na palestinskim teritorijama. Diplomatski prestiž Dohe obrnuto je proporcionalan veličini Katara.

Katarska diplomatija je poslednjih godina igrala ključnu ulogu u pregovorima između talibana i Sjedinjenih Američkih Država i pokušala da zauzda rivalitet između Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Relativni mir na palestinskim teritorijama, tvrde zapadne diplomate, gotovo je isključivo rezultat katarskih donacija, kojima se plaćaju javne službe, gorivo i hrana za najsiromašnije.

(RTS)