Jedan od optuženih za napad u Moskvi uložio žalbu na određivanje pritvora

Basmanski sud u Moskvi primio je žalbu odbrane na određivanje pritvora Aminčonu Islomovu, jednom od optuženih za teroristički napad u „Krokus siti holu“, javile su RIA Novosti, prenosi Rojters.

Islomov, rodom iz Tadžikistana, osumnjičen je za pomaganje četvorici državljana Tadžikistana u terorističkom napadu u dvorani „Krokus siti“ u Podmoskovlju kada su ubijene najmanje 143 osobe.

Prema sudskim spisima, odbrana drugih optuženih u slučaju terorističkog napada u Podmoskovlju još nije uložila žalbe na njihovo hapšenje.

Basmanski sud u Moskvi 25. marta je naložio hapšenje Aminčona i Dilovara Islomova, kao i Isroila Islomova. 

Na osnovu informacija koje je naveo sud, neki optuženi su međusobno povezani, Aminčon i Dilovar Islomov su braća, imaju isto srednje ime – Isroilovič, odnosno Isroil Islomov je njihov otac, naglašava agencija Interfaks.

Sva trojica optuženih se, prema sudskom spisu, terete da su izvršili teroristički napad koji je za posledicu imao smrt više osoba, kao deo organizovane grupe.

Prema navodima istrage, Šamsidin Fariduni, regrutovao je Aminčona Islomova za teroristički napad najkasnije u januaru, a Dilovara Islomova najkasnije do 11. marta 2024. godine.

Kako se navodi u medijima, Dilovar Islomov je bivši vlasnik automobila koji su koristili teroristi, dok se Aminčon Islomov na sudu izjasnio kao nevin.

Jedanaedst uhapšenih, uključujući četvoricu direktnih izvršilaca terete se za teroristički napad u Podmoskovlju.

(RTS)