Direktor Boinga najavio povlačenje do kraja godine

Dejv Kalhun, direktor kompanije „Boing“, najavio je da će se do kraja godine povući sa tog mesta, preneo je Rojters.

Osim Kalhuna, iz rukovodstva kompanije odlazi i Sten Dil, direktor sektora za putničke avione, a na njegovo mesto će doći Stefani Poup. Za novog predsednika upravnog odbora postavljen je Stiv Molenkopf.

Pritisak na Kalhuna počeo još od incidenta koji se dogodio 5. januara, kada su sa aviona „boing 737 maks 9s“ Alaska erlajnsa otpali delovi trupa, što je dovelo do otkazivanja brojnih letova zbog bezbednosnih provera drugih aviona.

Osim toga, američke vlasti su tada započele oštre kontrole kompanije koja pokušava da reši probleme sa bezbednošću i kvalitetom letelica.

Incidenti su se dogodili i početkom marta. Prvo je avionu „boing 777-200“ kompanije „Junajted erlajns“ 8. marta otpala guma nakon što je poleteo sa aerodroma u Los Anđelesu.

Nepunih nedelju dana kasnije, „boing 777“ Amerikan erlajnsa sleteo je na isti aerodrom zbog sumnje da je došlo do mehaničkog problema.

Upravni odbor kompanije je izrazio zabrinutost i zbog toga što se novac gubi brže nego što je planirano, ali i zato što ne uspevaju da izvrše isporuke na vreme.

Osim toga, „Boingov“ glavni rival „Erbas“ uspeo je da se izbori za prodaju 65 svojih aviona kod glavnih „Boingovih“ kupaca u Aziji, što je takođe dovelo do zabrinutosti kod članova upravnog odbora.

Rojters prenosi da su akcije „Boinga“ zbog vesti o odlasku rukovodstva skočile za 2,2 odsto.

(RTS)