Devojčica preminula u Rimu, otac je ostavio u automobilu misleći da ju je odveo u vrtić

U Italiji ga nazivaju „sindrom zaboravljenog deteta“. Od 1998. godine, kada se tako nešto dogodilo prvi put u Italiji, a kada je u automobilu preminuo dečak po imenu Andrea od samo dve godine, pa do danas, na taj način je izgubilo život jedanaestoro dece koje su roditelji nenamerno ostavili u automobilu.

Podaci pokazuju da je takvih slučajeva u svetu od 2008. godine bilo više od 1.000.

U Italiji se poslednji takav slučaj dogodio juče u Rimu kada je jednogodišnja devojčica Stela ostavljena u sedištu u automobilu. Otac, ubeđen da ju je odveo u obdanište, ostavio je više od pet sati u automobilu sa zatvorenim prozorima na suncu.

Otac, karabinijer koji radi u generalnom rukovodstvu za vojno osoblje Ministarstva odbrane, pod istragom je zbog napuštanja maloletnog lica, dok je majka saslušana juče. Za policiju se radi o tragičnom fatalnom slučaju.

Otac devojčice je izašao iz kuće kao i svakog jutra, stavio u automobil ćerkicu od godinu dana sa namerom da je ostavi u vrtiću koji se nalazi odmah pored zgrade u kojoj radi i koji je i namenjen deci zaposlenih u tom odeljenju.

Ali juče ujutru je devojčica ostala sama na zadnjem sedištu automobila. Otac je bio ubeđen da ju je, kao i svakog jutra, ostavio u obdaništu. On je oko 14 časova pozvao suprugu da ode po devojčicu u vrtić, međutim vaspitačice su joj rekle da devojčicu tog jutra niko nije doveo.

Kada su shvatili šta se dogodilo, prolaznici su razbili prozore i pozvali Hitnu pomoć, ali za devojčicu nije bilo pomoći.

Pre ovog slučaja u Rimu, 2019. otac je u Kataniji ostavio dečaka od dve godine u kolima pet sati na jarkom suncu. I u tom slučaju čovek je bio ubeđen da je dete ostavio u obdaništu.

Još 2019. godine italijanska vlada je u odobrila u parlamentu zakon koji uvodi obavezna sedišta za bebe sa akustičnim alarmom koji će podsetiti roditelje da su deca i dalje u kolima. Naime, obavezan je za sve koji imaju decu mlađu od četiri godine. Taj mehanizam poseduje zvučni i vizuelni alarm i povezan je sa mobilnim telefonom putem aplikacije. Za one koji ga zaborave predviđena je kazna od 300 evra i skidanje pet bodova sa vozačke dozvole.

Veliki je broj roditelja koji zaboravljaju i stariju decu prilikom odlaska na odmor i u sličnim situacijama, pa se postavlja pitanje zašto se to dešava i koliko stresan i dan prepunjen obavezama na poslu i van posla dovodi do toga da deca, nažalost, postanu nešto što je moguće zaboraviti. Sa često dramatičnim ishodom.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike