Tužilaštvo: Uzrok smrti porodilje iz Vranja ruptura materice, moguće nesavesno postupanje lekara

Glavni javni tužilac u Vranju Danijela Trajković navela je da će Više javno tužilaštvo predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vranju, s obzirom na to da je OJT nadležno za „teško delo protiv zdravlja ljudi“. 

Policajci su prikupili potrebna obaveštenja i od supruga preminule porodilje, koji je je zahtevao da nadležni organi utvrde uzrok smrti, pridruživši se krivičnom gonjenju ako se utvrdi da je neko krivično odgovoran za smrt njegove supruge, navodi se u saopštenju VJT.

Policijska uprava u Vranju postupila je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju i preduzela sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih za smrt porodilje, navodi se u saopštenju.

„Višem javnom tužilaštvu u Vranju 24. aprila dostavljen je izveštaj o svim preduzetim radnjama, kao i prethodni Patoanatomski nalaz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu u pogledu uzroka smrt pok. M.A. rođene 1987. godine, koji je urađen po zahtevu Zdravstvenog centra u Vranju“, saopštilo je VJT u Vranju.

S obzirom na to da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, Više javno tužilaštvo će, saopšteno je, predmet proslediti na dalju nadležnost OJT u Vranju.

U ovom slučaju je možda je reč o nehatnom izvršenju krivičnog dela „nesavesno pružanje lekarske pomoći“, koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je nadležno OJT, navelo je VJT u Vranju.

(RTS)